José Domínguez Abascal, secretari d’Estat per a l’Energia: “La transició cap a l’energia ecològica no és només un desig, és una obligació”

divendres, 26 abril, 2019
Pel secretari d’Estat per a l’Energia, José Domínguez Abascal, “la transició cap a l’energia ecològica no és només un desig, és una obligació”. Durant la presentació del Plan Nacional Integrado de Energía y Clima 2021-2030 (PNIEC), que es va celebrar el passat 25 d’abril de 2019 a l’Auditori Pompeu Fabra dels Enginyers Industrials de Catalunya, el secretari d’Estat per a l’Energia va assenyalar que la descarbonització i l’electrificació són una prioritat pel govern espanyol i que Espanya està preparada per afrontar-ho. 
 
 
Acompanyat pel nou president del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) i president de la Comissió de Medi Ambient dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Maria Serena, i d’Elvira Romera i Javier Dies, membres del CSN, José Domínguez Abascal, va explicar que l’aplicació del PNIEC permetrà aconseguir, pel 2030, la reducció del 21% de les emissions d’efecte hivernacle (GEI), el 42% de renovables sobre l’ús final de l’energia, el 39,6% de millora de l’eficiència energètica i el 74% d’energies renovables en la generació elèctrica. “L’objectiu és pel 2050 aconseguir una reducció del 90% en les emissions de GEI i assolir un sistema elèctric 100% renovable”, va afegir el secretari d’Estat per a l’Energia. 
 
Les paraules de benvinguda van ser a càrrec del degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, qui va assenyalar que “un Pla és la voluntat d’assumir compromisos que permetin les futures transformacions”. Per acomplir amb la transició cap a una energia ecològica i, segons el PNIEC, va explicar José Domínguez Abascal “cal introduir 57.000 MW nous de potència renovable instal•lada. Del 2025 a 2029, les tèrmiques de carbó aniran tancant de manera natural perquè són inviables”. Pel que fa a les centrals nuclears, el secretari d’Estat per a l’Energia, va dir que “a partir de 2030, aniran tancant de manera ordenada perquè ja han complert amb el seu cicle i la societat espanyola no vol continuar generant residus nuclears”. 
 
 
El secretari d’Estat per a l’Energia també va destacar que l’impacte econòmic del PNIEC serà positiu ja que suposarà, pel 2030, un augment de més de l’1,8% del PIB, mobilitzant unes inversions totals al voltant dels 236.000 milions d’euros, reduint les importacions energètiques netes en uns 75.000 milions d’euros i incrementant l’ocupació per any entre uns 250-364.000 llocs de treball. 
 
Després de la presentació del PNIEC es va obrir el torn de preguntes coordinat pel president dels Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Renom. La presentació del PNIEC es va celebrar dins els cicle de jornades Transició cap a una energia ecològica que organitza la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya i que aborda l’anàlisi de la transició energètica des del punt de vista de l’enginyeria, en el context dels compromisos internacionals i dels objectius relacionats amb el canvi climàtic assenyalat per la Unió Europea.