Jordi Sans, president de la Comissió de Seguretat, participa a La Xarxa

dijous, 29 juny, 2017

 

El president de la Comissió de Seguretat, Jordi Sans, ha participat a l'espai radiofònic 'Aigua clara', de la ràdio La Xarxa, parlant de l'incendi de la torre Grenfell a la ciutat de Londres. Aquest incendi, en què van morir 30 persones i va haver més de 50 ferits, es va produir a un edifici del 1974 situat al barri de Lancaster West, al districte de Kensington-Chelsea. Es tracta d'un bloc d'habitatges socials propietat del districte. L'any 2010, un grup de veïns es van constituir en col·lectiu i van denunciar el mal estat de l'edifici i ja alertaven de l'elevat risc d'incendi.

Hi ha diversos fets que han col·laborat a la ràpida propagació de les flames, un d’ells el revestiment de l’edifici. Aquest revestiment està format per alumini amb un nucli de polietilè i va ser instal·lat el darrer any després d’una reforma exterior de la torre que va costar prop de 10 milions d’euros. Aquesta estructura serveix per evitar infiltracions i aïllar la pluja, el vent o el fred i va col·locar-se amb un propòsit estètic, ja que l’edifici es troba a Kensington-Chelsea, una de les zones més cares de Londres. Altres països com França, Emirats Àrabs Units, Corea del Sud i els Estats Units ja han tingut incendis relacionats amb aquest tipus de revestiments d’alumini en torres residencials.

L’edifici no comptava amb sistema de ruixadors contra incendis. Durant la remodelació duta a terme l’any passat va suggerir-se la col·locació dels ruixadors, tot i que segons la llei anglesa només estan obligats els edificis d’habitatges nous de més de 30 metres. Amb un cost de 230.000 euros i la prolongació de les obres durant diverses setmanes, els residents de l’edifici van optar per no instal·lar el sistema de ruixadors contra incendis. A banda de no comptar amb aquests elements, la torre Grenfell només tenia una escala d’incendis, els extintors no funcionaven i les alarmes no van sonar en alguns pisos o ho van fer de manera imperceptible.