JORNADES I ACTIVITATS REALITZADES

Enginyeria dels escenaris: tot el que cal saber del disseny, muntatge i certificació  + INFO


Parcs temàtics: conceptes clau i anàlisi d'una indústria d'impactel  + INFO

  • Data: 18 de maig de 2023


Certificació i normativa de cavalcades de reis, fires i altres activitats temporals de Nadal  + INFO


Més enllà dels funiculars: mil i una aplicacions del transport lúdic per cable  + INFO


Escenaris i estructures desmuntables per a esdeveniments + INFO


Espectacles amb drons: el futur de la pirotècnia  + INFO


Diversió amb inflables: normativa i seguretat  + INFO

Tots els continguts publicats a Fulls d'Enginyeria

 

TEMES D'INTERÈS

El sector turístic és un pilar fonamental de l’economia del país i aporta un gran valor a la societat. En aquest sentit, Catalunya és una potència turística de primer ordre, i disposa d’una oferta turística molt àmplia i variada, que engloba una gran quantitat d’“atraccions turístiques” per a totes les franges d’edats possibles i disponibles durant les quatre estacions de l’any. El turisme és un fenomen plenament estructural: l’hàbit de fer turisme s’ha estès fins a esdevenir una necessitat bàsica en les pautes de consum de moltes persones d’un ampli espectre socioeconòmic.

Per a quantificar el seu impacte en dades oficials anteriors a la pandèmia COVID-19, per al conjunt de l’Estat, s’estima l’aportació del turisme l’any 2018 en un 12,3 % del PIB i n’associa el 12,7 % de l’ocupació total, sense comptar l’efecte multiplicador sobre altres sectors econòmics*.

En el cas català, l’any 2019 el turisme va generar més de 465.000 llocs de treball, un 13,5 % del total de l’economia. Catalunya és la primera comunitat de l’Estat en nombre de turistes estrangers i despesa declarada. Aquestes dues variables suposen el 23,1% del total d'Espanya el 2019. **

En aquest context, els Enginyers Industrials de Catalunya han estat el primer col·legi professional de l’Estat Espanyol en posar en valor la importància d’aquest sector mitjançant la creació del Grup de Treball d’Enginyeria de l’Oci, el punt de trobada dels experts i professionals d’aquesta branca de l’enginyeria, que malgrat sovint s’ha mantingut invisibilitzada, és la base fonamental perquè gran part de sector del turisme i oci puguin seguir funcionant i evolucionant cap als reptes del futur.

 


MISSIÓ

Des del Grup de Treball d’Enginyeria de l’Oci pretenem omplir el gran buit normatiu i esvair la incertesa que existeix actualment en aquest sector a nivell estatal i autonòmic mitjançant la creació de continguts tècnics de qualitat avalats per professionals amb experiència i coneixements específics del sector.

L’objectiu és ser els referents de consulta per a administracions públiques i entitats (mitjançant posicionaments, formacions, articles, taules, etc….) a través de la captació del coneixement tècnic específic i poder continuar professionalitzant els enginyers i enginyeres per tal de liderar l’evolució del sector de l’entreteniment cap als reptes del futur.

 

VISIÓ

El Grup de Treball d’Enginyeria de l’Oci, sota la imparcialitat, prestigi i rigorositat tècnica del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, pretén convertir-se en l’entitat de referència a Catalunya per als professionals, empreses i institucions que tinguin relació directa o indirecta amb instal·lacions tan diverses com:

  • Parcs temàtics, aquàtics, zoològics, FEC’s (Family Entertainment Centers) i parcs d’atraccions. 
  • Fabricants i operadors d’atraccions fixes i desmuntables, inflables, fires i atraccions temporals
  • Telefèrics, funiculars, jocs d’aventura, tirolines, esports d’aventura, escalada, kartings i paintball
  • Instal·lacions i estructures teatrals, efímeres, carpes, museus, exhibicions, concerts i festivals
  • Instal·lacions i equipaments marítims, de benestar (wellness) i instal·lacions de muntanya
  • Instal·lacions i màquines recreatives, bowling, scape rooms, trampoline parks, trenets turístics
  • Espectacles de drons i pirotècnia, aeromodelisme
  • Etc…

El grup de treball està obert a tots els professionals que estiguin actualment en actiu, així com als enginyers i enginyeres que no exerceixin o que es trobin en situació de jubilació i que vulguin contribuir amb el seu coneixement i experiència. Tanmateix, volem atraure i despertar l’interès a les noves generacions d’enginyers promovent col·laboracions i activitats amb les universitats i creant una borsa de treball perquè els futurs Enginyers puguin iniciar les seves carreres professionals directament de la mà d’empreses líders del sector.

 

VALORS

Des del grup de treball d’Enginyeria de l’Oci volem mostrar el nostre compromís amb la professionalització del sector i volem posar en relleu la importància d’aquesta indústria i el paper dels enginyers i enginyeres catalans que amb esforç i responsabilitat aporten valor i lideren l’evolució tecnològica de sector a casa nostra.

Tenim a més a més una forta convicció per a la integració al col·lectiu dels Enginyers Industrials de Catalunya del talent femení i LGTBIQ+ així com de persones migrades i considerem que la diversitat, generositat i respecte entre nosaltres ens cohesiona i ens aporta un valor intangible que ens millora de forma professional i personalment.    

Participa amb nosaltres en les jornades i formacions de la mà dels experts i empreses líders del sector i connectat amb la xarxa de professionals alhora que dialoguem amb l’administració pública per a la millora normativa i adaptació als reptes de futur de les instal·lacions d’oci a Catalunya.

No dubtis més i forma part avui del primer grup de treball d’enginyers i experts del sector de l’oci de tot l’estat. Uneix-te AQUÍ

 

COORDINACIÓ

Oscar Elgarrista

 

Enginyer industrial i tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals. Especialista en enginyeria i seguretat de parcs temàtics i atraccions. Ha desenvolupat la seva carrera en empreses líders del sector com Intamin Amusement Rides o Parques Reunidos i forma part de l’equip de certificació de projectes d'Enginyers Industrials de Catalunya.

 

Es pot contactar amb el coordinador a oscar.elgarrista@gmail.com

 

Font de les dades:

*segons la comptabilitat satèl·lit del turisme de l’INE: http://economia.gencat.cat/web/.content/70_economia_catalana/arxius/publicacions_periodiques/nota_de_conjuntura/NCE-110/NCE-110.pdf

** l’Observatori del Treball i Model Productiu aproxima l’aportació del turisme al mercat de treball a partir de l’Enquesta de població activa: http://economia.gencat.cat/web/.content/70_economia_catalana/arxius/informe-anual/informe-anual-2020/IA-2020.pdf

INSCRIPCIONS

Necessites més informació?

 

Contactar