Desmuntant el sud

Comissió: Comissió de Cultura: Grup Engitren
Descripció: Amb el fil conductor d'una conferència de Germà Bel, catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona, el documental aborda des d'una visió territorial i crítica, el model espanyol de construcció d'infraestructures i el seu rol en el sistema polític en general, al temps que reflexiona sobre el marc de governança a les Terres de l'Ebre, necessari per encarar els reptes que afronta el territori, entre els quals les infraestructures.

"Les infraestructures han sigut les pastilles de la política"
"Desmuntant el sud: el documental no es recrea en el desgreuge territorial sinó que indaga causes i mira altres territoris per aportar experiències com la de Fem Vallès, on s'han generat aliances per defensar interessos comuns". (La Vanguardia, 24/12/18)

"El documental posa en dubte l'efectivitat de les eines de planificació política que s'han posat en marxa, com ara l'IDECE o el Pla Estratègic Empresarial i d'Ocupació de les Terres de l'Ebre". (ARA, 19/12/18)

"El documental aporta les claus per entendre com s'ha arribat al drama on són les Terres de l'Ebre en matèria de mobilitat i idees per trencar la dinàmica perversa que els hi ha portat". (Aguaita, 06/12/18).

El documental té una durada de 54'. El seu fil conductor és una conferència impartida per Germà Bel, professor d'economia de la UB i especialista en infraestructures. A banda de Germà Bel també intervenen Daniel Albalate (Professor Agregat d'Economia de la Universitat de Barcelona), Joan Amorós (President de FERRMED), Josep Bayerri (Periodista), Montse Castellà (Portaveu de la Plataforma Trens Dignes Terres de l'Ebre), Jaume Font (Professor titular de Geografia de la Universitat de Barcelona, expert en infraestructures i turisme), Santiago Garcia-Milà (Subdirector d'Estratègia i Comercial del Port de Barcelona, President de l'Associació Internacional de Ports), David Garrofé (Secretari general de Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa - CECOT), Carme Miralles (Especialista en Mobilitat i transports, Professora de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona), Wifredo Miró (Exsecretari general de la UGT a les Terres de l'Ebre), Pere Pascual (Catedràtic jubilat d'història econòmica de la Universitat de Barcelona), Ricard Riol (President de Promoció del Transport Públic-PTP), Jesús Sorribes (Sociòleg), Sílvia Tejedor (Periodista, Presidenta del Col¿legi de Periodistes Terres de l'Ebre, 2014-2018), Mateu Turró (Catedràtic de Transport de la Universitat Politècnica de Catalunya) i Andreu Ulied (Director MCRIT/Multicriteri SL, Dr. Enginyer de Camins).

La presentació correrà a càrrec d'Antoni Royo, ànima i director del projecte.
Dates: Dijous, 28 de març de 2019
Horari: A les 18.30 hores a la seu dels EIC, Via Laietana 39, Barcelona.
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.