Digitalització i governança de les xarxes elèctriques

Comissió: Comissió d'Energia
Descripció: El desplegament a gran escala de la nova generació distribuïda renovable ens porta cap a un canvi de model de la xarxa.

El funcionament de les xarxes de transport i distribució estan experimentant un canvi de paradigma amb noves demandes com són les de recàrrega de vehicles elèctrics i els electrolitzadors i ja estan funcionant, amb fluxos de potència de tensions inferiors a superiors i també en horitzontal i fins i tot potser també en sentit invers, situant sovint la generació i el consum en el mateix nivell de tensió de la xarxa de distribució.

La distribució té un nou repte pels sistemes de protecció i control.

Ja es comencen a veure els canvis, les corbes de consum s'han modificat i a les zones amb baixa urbanització la gestió de les tensions de servei és més complexa, i es comencen a detectar problemes en la cobertura de la demanda per l'operador del sistema.

Des d'Enginyers Industrials de Catalunya constatem que existeix un desfasament entre les necessitats a les que ha de respondre el sistema de distribució d'energia elèctrica en un entorn de descarbonització de l'economia i les funcions i la regulació tècnica i econòmica que li atorga la regulació.

En aquestes jornades coneixerem en detall en un primer acte (17 de gener) els nous problemes, i reptes als que fan front les distribuïdores i les tecnologies en ús i en desenvolupament. Es tractaran els problemes de compatibilitat d'equips i la incidència a l'estat actual de la Qualitat de servei en què comptarem amb els diferents operadors de distribució amb presència a Catalunya, E-distribució i les distribuïdores associades a ASEME.

A la segona jornada (24 de gener) es debatrà la governança i les funcions, tant de l'operador del sistema com de l'operador de distribució necessàries que els diferents actors del sistema proposen. En aquest cas amb la participació d'E-Distribució com a operador de distribució, Unión Fenosa, les distribuïdores regionals (ASEME), REE com a operador del sistema i la CNMC.

En aquest nou sistema, la xarxa de transport que continuarà garantint l'equilibri operatiu del sistema, coneixerem com els canvis del consum estan afectant la pròpia funció de garantia de la seguretat del sistema.


Programa de la segona jornada:

18.00 h - Introducció i moderació. Lluís Pinós, president de la Comissió d'Energia.

18.10 h - La distribució en zones suburbanes i rurals. L'operació de la distribució. Albert Estapé, director de distribució d'Anell

18.30 h - La regulación del sector eléctrico. Retos pendientes.
- Jordi Sarradell, responsable de Relacions Institucionals i Regulació de la Direcció General d'Endesa a Catalunya.
- Alfonso Carranza, responsable de Regulació d'Unión Fenosa.

19.00 h - Impacto en la operación de la red del autoconsumo y la generación distribuida . Tomás Domínguez, director de Operación de REE.


19.20 h - Els nous problemes d'operació i sostenibilitat del sistema elèctric. Josep Maria Salas Prat, conseller de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

19.45 h - Debat entre els ponents. Moderació: Lluis Pinós, president de la Comissió d'Energia.

20.00 h - Cloenda. Assumpta Farran i Poca, directora general d'Energia de la Generalitat de Catalunya.


Jornades de Power Quality, digitalitzacio i governança de les xarxes elèctriques:
- 17/01:Power Quality i digitalització de les xarxes elèctriques
- 24/01: Digitalització i governança de les xarxes elèctriques
Dates: Dimecres, 24 de gener de 2024
Horari: A les 18 h en format híbrid (videoconferència i presencial a Via Laietana, 39 de Barcelona)
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.

Document Descripció
Ponència Albert Estapé, director de distribució d'Anell
Ponència Tomás Domínguez, director de Operación de REE
Ponència Jordi Sarradell, responsable de Relacions Institucionals i Regulació de la Direcció General d'Endesa a Catalunya
Ponència Alfonso Carranza, responsable de Regulació d'Unión Fenosa.
Si us plau, accepta les cookies de Marketing per veure aquest video.

Digitalització i governança de les xarxes elèctriques

Descripció:
Digitalització i governança de les xarxes elèctriques