100 anys de l'edifici dels Enginyers Industrials de Catalunya a Via Laietana

Comissió: Actes Corporatius
Descripció: L'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya enguany celebra el seu 160è aniversari i per commemorar-lo s'han programat una sèrie d'activitats i actes. El primer, centrat en la construcció de l'edifici emblemàtic de Via Laietana, que al 1922 se'n va començar la seva construcció.

Programa:

- Benvinguda
Maria Salamero, presidenta de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya
Guim Costa, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

- Cent anys del nostre edifici social (1922-2022)
Guillermo Lusa, enginyer industrial i expert en història de l'enginyeria

- Via Laietana. El model Chicago
Carlos Ferrater, arquitecte

- Celebració 160è aniversari
Jordi Renom, expresident de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya

- Cloenda
Narcís Armengol, degà del Col·legi d'Enginyers Industrials de CatalunyaEn els seus primers anys de vida, l'Associació va estar rellogada en altres institucions com l'Escola d'Enginyers, l'Institut Industrial, Foment del Treball Nacional, entre d'altres. El 1910 es va començar a parlar de donar els primers passos per disposar d'un local propi, però no va ser fins al 1919 quan es va prendre l'acord d'embarcar-se en aquesta aventura. El mateix any es va comprar el solar i el 8 de juny de 1922 es va celebrar la cerimònia simbòlica de col·locació de la primera pedra, a càrrec del Rei Alfons XIII. L'edifici es va acabar de construir l'any 1925 però la complicada operació per aconseguir finançament i tornar els préstecs es va tancar al maig del 1969.

Celebrarem el centenari de l'edifici en un acte ple d'història on el Dr. enginyer industrial Guillermo Lusa exposarà tot el procés de decisió i finançament de la construcció de l'edifici i l'arquitecte Carlos Ferrater ens acostarà a l'arquitectura del moment, la urbanització uns anys abans de la Via Laietana i farà un repàs de les obres de l'arquitecte que va dissenyar l'edifici.

S'editarà i repartirà una publicació: Cent anys del nostre edifici social (1922-2022) entre els assistents, amb la narració i les imatges que il·lustren un esdeveniment tan notable, i amb un estudi urbanístic i arquitectònic sobre la construcció i urbanització de la Via Laietana, així com sobre Antoni Ferrater Bofill, l'arquitecte que va dissenyar el nostre edifici social. La publicació inclou la reproducció facsímil d'un fulletó editat per l'Associació el juliol de 1936, i que per raons òbvies no va poder ser conegut ni analitzat pels associats d'aquella època.
Dates: Dilluns, 27 de febrer de 2023
Horari: A les 18 h en format híbrid (videoconferència i presencial a Via Laietana, 39 de Barcelona).

Inscripcions d'última hora: trucar al 933192300 i sol.licitar l'enllaç de connexió.
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.

Document Descripció
Publicació Cent anys del nostre edifici social (1922-2022)
Ponència Carlos Ferrater, arquitecte
Ponència Guillermo Lusa, enginyer industrial i expert en història de l'enginyeria
Si us plau, accepta les cookies de Marketing per veure aquest video.

100 anys de l'edifici dels Enginyers Industrials de Catalunya a Via Laietana

Descripció:
100 anys de l'edifici dels Enginyers Industrials de Catalunya a Via Laietana