Cafè dels Enginyers

Comissió: Comissió Jubilats i Prejubilats
Descripció: Hi intervindrà:

Jaume Martí, expresident de la Societat Catalana de Terminologia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans

Avui ens parlarà un company amb una valuosa i variada trajectòria professional, desenvolupada en el món de la indústria, en el docent i en l'associatiu.

Titulat enginyer industrial per l'ETSEIB l'any 1966, promoció 110. Llicenciat en història per la UB l'any 1979. Llicenciat en filologia catalana per la UB l'any 1983. Doctor enginyer industrial per la UPC l'any 1992.
Entre el 1967 i el 1979 va treballar d'enginyer en peritatges industrials, sovint per a fusions d'empreses, i també en la indústria mecànica.

El 1979 va fer el pas al món de l'ensenyament, va començar impartint assignatures d'història, geografia i llengua catalana. Des del 1984 fins el 1993 va ser professor del Departament de Filologia Catalana de la UAB.

El 1983, quan la UPF inicia els Estudis de Comunicació Audiovisual, és cridat a impartir les assignatures de llengua catalana i, paral·lelament, s'incorpora en la recerca a l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada, on s'especialitza en terminologia, que és la matèria de la seva tesi doctoral del 1992 a la UPC. En aquesta etapa com a lingüista a la UPF se'l va vincular en la recerca al seu perfil d'enginyer.
La seva col·laboració al món associatiu està dedicada essencialment al COEIC on va dur a terme tasques molt diverses.

La va iniciar el setembre de 1974 a l'ocupar transitòriament, durant gairebé un any, el càrrec de tècnic coordinador de la Comissió d'Assalariats i del Gabinet d'Estudis. Va ser vocal de la Junta presidida per en Joan Majó. Del 1981 al 2009 va ser membre de la Comissió de Cultura (Subcomissió de Música). Del 1985 al 2007 va ser membre de la Comissió Lexicogràfica, que va publicar diccionaris tècnics multilingües i diverses obres i articles sobre el català a la tècnica.

Des del 2010 és representant del Col·legi al Consell Social de la Llengua Catalana, dependent de la Direcció General de Política Lingüística.
Cal destacar que l'any 2007 fou elegit president de la Societat Catalana de Terminologia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans adscrita a la Secció Filològica (l'acadèmia de la llengua catalana).
Com a president d'aquesta filial, fins al 2015 va pertànyer a l'esmentada secció. Des del 2012 és membre del Patronat de la Fundació Torrens-Ibern, que treballa per la normalització del català en la ciència i la tècnica.

L'any 2017, valorant el doble vessant d'enginyer i lingüista, va participar en el disseny de la Comissió de Terminologia Científica i Tècnica de l'IEC, i en va ser dos anys coordinador.
Entre les activitats no professionals és remarcable la seva dedicació a la música coral. Va ostentar el càrrec de secretari primer de la Junta Directiva de l'Associació Orfeó Català entre el 2010 i el 2014.


Comissió de Jubilats i Prejubilats.

Dates: dimarts, 23 de febrer de 2021
Horari: 10h
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.