Quins són

La col·lecció Enginyers Il·lustres promoguda per l'Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya vol ser un homenatge de l'enginyeria a enginyers i enginyeres que van tenir un paper destacat en el progrés tècnic, social, polític, educatiu i econòmic de la Catalunya del segle XIX i XX i que van contribuir al prestigi de la professió amb les seves significades trajectòries.

Les publicacions estan conformades per escrits de diferents autors que situen als personatges en els el seu context històric de la seva vida tant pública i social com familiar, i són presentades en un acte públic a la seu dels Enginyers Industrials amb participació del familiars i propers.

Els coordinadors actuals de la col·lecció són els enginyers industrials Pau Verrié i Guillermo Lusa, que conjuntament amb l'expresident de l’Associació, Jordi Renom, identifiquen, estudien i recullen aquesta part de la nostra història per preservar-la i divulgar-la a les generacions presents i futures.


Enric FREIXA I PEDRALS (1911-2002)

La lectura d’aquest llibre serà per a alguns, un record de la nostra època d’estudiants. Per als més joves, la possibilitat de conèixer més de prop un company que va deixar una fonda petjada en el seu pas per la nostra professió.

Veure vídeo

Estanislau RUIZ I PONSETI (1889-1967)

Un conjunt d’entitats relacionades amb la seva trajectòria vital i intel·lectual hem volgut rescatar de l’oblit injust a què està sotmès, donar a conèixer alguns dels aspectes més rellevants de la seva obra, com a economista i com a polític, i retre-li homenatge en el 50è aniversari de la seva mort. 

Veure vídeo

Emili VIADER I SOLÉ (1872-1943)

Un home avançat al seu temps que va voler industrialitzar una explotació ancorada en el passat mitjançant la seva connexió ferroviària amb Barcelona i La Seu, la construcció de plantes de sosa per l’aprofitament de les sals de rebuig i la recerca de les sals potàssiques.

Veure vídeo

Joan VALLVÉ I CREUS (1910-1988)

Va liderar amb un elevat encert el trànsit de les nostres institucions professionals (Associació i Col·legi) per una societat convulsa, en el que la distancia temporal no ens hauria de fer oblidar la dificultat d’aquells temps, en els terrenys polítics, econòmics, socials i culturals. El seu compromís mereix el nostre reconeixement.

Ferran CUITO I CANALS (1898-1973)

Es va comprometre amb l'enginyeria i la política, els enginyers industrials com a vicepresident primer de l'Associació i amb la societat del moment com a analista dels grans temes de l'economia espanyola i catalana.

Veure vídeo

Josep Maria SERRA MARTÍ (1927-1991)

Va desenvolupar la seva activitat en la gestió pública municipal i metropolitana, tot centrant-se en els Serveis Municipals. Moltes de les actuacions en les que va participar les tractem amb flaixos dels seus col·laboradors. 

Veure vídeo

Pompeu FABRA I POCH (1868-1948)

La seva formació científica configura la seva manera de pensar i, per tant, la manera de fer, també com a filòleg. Per això és del tot oportú que reivindiquem la seva magna obra com un gran projecte d’enginyeria

Veure vídeo

Ferran CASABLANCAS PLANELL (1874-1960)

Destaca pel seu talent i per la seva vinculació amb el coneixement tècnic, la innovació, l’emprenedoria i la transferència de tecnologia

Veure vídeo

Edifici de Via Laietana

Aquest llibre és una mirada al passat, però esperançada i il·lusionada per transmetre a les generacions futures el propòsit que, abans i ara, inspira l’enginyeria: liderar l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones.

Veure vídeo

Francesc IZARD I BAS (1872-1957)

Un personatge polièdric (enginyer, polític, banquer...) amb una forta participació en les principals iniciatives per configurar el “Sabadell modern”

Veure vídeo