Els prop de trenta membres del jurat dels Premis Diada s’han reunit aquesta setmana per avaluar els projectes presentats i valorar-los per donar forma al veredicte, que es donarà a conèixer el 8 de juliol vinent, en la celebració de la Diada. Aquest 2025, el Jurat ha hagut d’estudiar més de quaranta candidatures en les diferents categories, Premi Innovació (5), Premi Innovació Jove (20), Millor Pràctica Empresarial (4) i Tesi Doctoral (15).
El president del jurat, l’exdegà Josep Canós, ha assenyalat que la gran quantitat de propostes i la qualitat d’aquestes han obligat el jurat a posar “debat i rigor” a la decisió. Per Canós, és una situació que es dona els darrers anys i que mostren “l’excel·lència” de l’enginyeria a Catalunya. Entre les propostes hi ha àmbits tan diversos com la medicina, la construcció, la logística, la sostenibilitat, l’alimentació, les aigües o l’energia.
Amb el Premi Innovació es premien els projectes liderats per enginyers i enginyeres que hagin destacat el 2024 en l’àmbit tecnològic, de construcció, industrial o energètic, mentre que amb el Premi Pràctica Empresarial, es reconeixen les actuacions destacades de les empreses adherides als Enginyers Industrials de Catalunya per millorar qualsevol àrea de la seva organització. Per la seva banda, el Premi Innovació Joves guardona els millors TFM (Treballs Finals de Màster) de les escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial de Catalunya. El Premi Tesi Doctoral està dotat amb 10.000 euros que atorga la Fundació Caixa Enginyers.
També hi ha veredicte dels Premis Institucionals
Fa només una setmana va ser el torn del jurat dels Premis Institucionals: Premi Trajectòria Professional, Premi Carrera Acadèmica i Premi Serrat i Bonastre. També presidit per Josep Canós, el jurat d’aquests guardons està format per antics presidents i degans de l’Associació i el Col·legi així com el degà actual, Narcís Armengol, i la presidenta Maria Salamero.
Amb el Premi Trajectòria Professional es premia un enginyer o enginyera industrial que hagi desenvolupat una trajectòria rellevant tant en empresa com en exercici lliure. El Premi a Carrera Acadèmica reconeix la dedicació d’enginyers en una Escola d’Enginyeria Industrial al servei de la formació i preparació dels futurs enginyers, mentre que el Serrat i Bonastre guardona l’obra periodística a la millor difusió dels treballs, innovacions o aportacions de l'enginyeria industrial o de la professió dels enginyers i enginyeres a la societat, en l'actualitat o amb perspectiva històrica.