Des que fa deu dies la península Ibèrica va quedar desconnectada del sistema elèctric, l’electricitat i la xarxa ha estat en totes les converses. Aportar coneixement i rigor ha estat l’objectiu de la sessió ‘Com funciona la xarxa elèctrica?’, una jornada exclusiva per al col·lectiu que ha servit perquè els assistents actualitzessin tot allò après a l’escola i entenguessin com ha anat evolucionant els darrers anys, la xarxa elèctrica i el sistema del qual forma part.

“No és una sessió pensada per parlar de les causes de l’apagada”, ha dit Lluís Pinós, president de la Comissió d’Energia a l’inici de la sessió, “és una sessió per entendre què ha passat i identificar les mesures que s’han de prendre per evitar que torni a passar”. Pinós també ha avançat que des de la Comissió s’està recopilant la informació disponible per analitzar-la intentar fer un diagnòstic. “Tenim molt poca informació i més aviat fem càbales”, ha afegit Pinós que ha recalcat que la llista de qüestions i dubtes “és interminable”.


L’apagada, les renovables i l’estabilitat

L’estabilitat és la capacitat del sistema per romandre en un punt de funcionament estable o assolint-ne un de nou després de l’ocurrència d’una pertorbació. Així ho ha explicat Pere Palacín, catedràtic d’Enginyeria Elèctrica de l’IQS, que ha recordat el funcionament i els diferents agents que intervenen al sistema i que han anat canviant els darrers anys. “El sistema ha canviat de l’electrotècnica clàssica a l’electrònica de potència i, per tant, li estem demanant aspectes diferents de fa vint anys”, ha manifestat Palacín. Pel catedràtic, però, cal que l’operador “faci de Kirchhoff”.

Pere Palacín, en aquest principi bàsic del sistema – l’estabilitat de freqüència- hi intervé el sincronisme de la generació, les interconnexions, el comerç transfronterer com a mitjà per afavorir el desenvolupament de les energies renovables i integrar-les al sistema. “Com més gran és el sistema, hi ha més grups que participaran a mantenir l’estabilitat”, ha advertit Palacín, “les interconnexions han d’ajudar a mantenir la solidaritat entre dos sistemes diferents”.

Palacín ha recordat algunes apagades dels darrers anys a Catalunya i ha analitzat algunes de les dades, curioses, d’aquesta darrera setmana. El mixt de generació elèctrica el 28 d’abril era, en prop d’un 60%, era d’origen fotovoltaic. A la mateixa hora de l’endemà, i amb unes condicions ambientals similars, la presència de l’energia fotovoltaica al mix de generació era menor i, dimecres, ja es comptava amb nuclears i només una interconnexió, amb França. “Qui ha pres aquestes decisions?” ha qüestionat Palacín.


Nous agents en la generació

La generació elèctrica convencional genera un equilibri electromecànic, mentre que la generació amb fonts alternatives (aerogeneradors i fotovoltaica, per exemple) incorpora l’electrònica de potència. “La tecnologia ajuda a donar estabilitat, garantir el funcionament i intentar reduir al màxim el risc d’apagades”, ha afirmat Roberto Villafáfila, en la seva intervenció, “però mai no n’estarem exempts”. Per Villafáfila, l’electrònica de potència és matemàtica aplicada i ha recordat que s’està fent molta recerca en aquest àmbit.

Tots aquests canvis i l’augment d’agents al sistema comporta la necessitat de fer-ne integració i gestió; l’emmagatzematge o l’emmagatzematge pont són algunes de les solucions que s’estudien i que contraresten les limitacions de les renovables, així com la necessitat d’incrementar l’automatització de la xarxa.  


Èxit d’una sessió ‘exprés’

Prop de 300 persones han seguit, de manera presencial o per videoconferència, aquesta sessió organitzada en temps rècord després de l’apagada de la setmana passada. La gran quantitat d’inscripcions i, també, la de dubtes i preguntes que s’han donat després de les explicacions dels dos experts, en la taula rodona posterior moderada per Lluís Pinós, és una mostra de l’interès del col·lectiu per un tema d’actualitat com aquest.

Compartir