Visita a l'exposició El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes

Comissió: Comissió de Cultura: Grup Engitren
Descripció: El ferrocarril és una de les consecucions més atractives de l'enginy humà perquè es conforma amb la participació de gairebé totes les branques de la tecnociència; és un sistema tècnic estès damunt del territori; ha tingut un impacte social manifest i singular; ha captat l'atenció de totes les arts, i ha esdevingut un objecte de culte. Des de la seva aparició, el ferrocarril no ha deixat mai d'interessar els artistes. Els il·lustradors van representar en els seus gravats i dibuixos la ingent tasca d'enginyeria dels primers traçats. Els pintors van plasmar el paisatge europeu transformat pel nou mitjà de transport. Els novel·listes utilitzaren el ferrocarril com a escenari per a les seves obres. Els poetes van reflexionar sobre els canvis que el ferrocarril provocava en paisatges, vides i hisendes. El cinema, des dels seus primers fotogrames, el va prendre com a localització i com a protagonista.

El cartellisme ha produït obres memorables per promocionar les línies i els destins. La música ha trobat, en el sotragueig del tren, tant la base per a les cançons populars dels seus treballadors com el ritme per al jazz i les obres simfòniques. Aquesta simbiosi entre art i ferrocarril no s'ha aturat mai i continua amb la incorporació de la novel·la gràfica, l'art digital i els videojocs. Aquesta exposició, fruit del primer treball de recerca global sobre el ferrocarril en les arts i la literatura catalanes, expressa la voluntat del Museu del Ferrocarril de Catalunya de preservar, mostrar i divulgar els vincles de tota mena que el tren ha establert i continua establint amb la societat.

L'exposició, produïda amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, la Fundación de los Ferrocarriles Españoles i l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i La Geltrú (UPC), s'ha realitzat a partir d'una selecció dels continguts del llibre El ferrocarril en les arts i la literatura catalanes (2022), de Jordi Font-Agustí, coeditat pel Museu del Ferrocarril de Catalunya i la Societat Catalana de Tecnologia (IEC).

La visita serà conduïda pel comissari de l'exposició Jordi Font-Agustí.

Places limitades
Dates: Dijous, 14 de desembre de 2023
Horari: A les 18h.
Lloc:
Sala d'exposicions Espai Provença de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Estació Provença de FGC (entrada Rosselló/Balmes).
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.