El museu del ferrocarril d'Astúries

Comissió: Comissió de Cultura: Grup Engitren
Descripció: El Museu de l'Ferrocarril d'Astúries va obrir les seves portes el 1998 i actualment compta amb una de les col·leccions ferroviàries més importants d'Espanya. Està dedicat a la conservació, investigació i difusió de la història industrial d'Astúries, l'element vertebrador va ser el ferrocarril. El museu connecta la història nascuda amb la Revolució Industrial amb el present i actua així com un important element dinamitzador de la cultura local i asturiana.

El ponent explicarà la gènesi del museu que dirigeix, farà una descripció de les seves instal·lacions, destacarà les seves peces més importants, ens informarà de l'estat de la preservació de el patrimoni.

La xerrada anirà a càrrec de Javier Fernández López. (Mieres, 1961).

Titulat en Dret a la Universitat d'Oviedo, desenvolupa la seva tasca en relació amb l'Arqueologia Industrial i més concretament en la història i preservació ferroviària asturiana.

Des de 1992 és director per oposició del Museu de l'Ferrocarril d'Astúries, dependent de l'Ajuntament de Gijón.
És autor de nombroses investigacions sobre la història de l'ferrocarril, va ser encarregat per la Universitat d'Oviedo de l'elaboració d'el capítol de béns mobles ferroviaris de l'Inventari Patrimoni Industrial de la Conselleria de Cultura de Principat d'Astúries (1987) i per l'Ajuntament de Gijón de l' inventari de Materials Ferroviaris Asturians (1991 i 1992).

Entre els seus nombrosos treballs publicats poden destacar: El Ferrocarril de la Robla (1987), La construcció del Ferrocarril d'Oviedo a Infiesto (1991), Patrimoni Ferroviari d'Astúries: mètode per a inventariat de materials ferroviaris (1992), La via estreta a Astúries (1995 ), el material motor dels ferrocarrils asturians de via estreta (1995), La col·lecció del Museu de l'ferrocarril d'Astúries (1998), Astúries i el ferrocarril (1998), els trens i camins de ferro asturians (1999), el ferrocarril de Veriña a la Camocha (2004) i Cotxes metàl·lics de Feve (2005).

És col·laborador habitual en publicacions periòdiques de tema ferroviari, va ser corresponsal a Astúries de la revista Línies de el Tren i actualment forma part del consell de redacció de la Revista d'Història Ferroviària. Ha realitzat per diverses corporacions, empreses i altres entitats nombrosos treballs d'assessoria sobre història del ferrocarril i especialment sobre la recuperació i posada en valor de el patrimoni ferroviari.
Dates: Dijous, 20 de maig de 2021
Horari: A les 18.30h per videoconferència
Inscripcions: Període inscripció tancat

Places limitades.

Si us plau, accepta les cookies de Marketing per veure aquest video.

El museu del ferrocarril d'Astúries

Descripció:
El museu del ferrocarril d'Astúries