El futur de la fiscalitat verda: s'hauria de modificar els impostos energètics o mediambientals?
Descripció: L'energia, sotmesa a nivells de preus molt alts degut a les pressions geopolítiques del moment actual, ha fet que el govern hagi pres mesures per a protegir al consumidor, però al darrera tenim unes conseqüències fiscals associades, com la rebaixa de l'IVA a la factura elèctrica.

Considerem la fiscalitat una eina catalitzadora que ha d'ajudar a realitzar la transició energètica, però aquest escenari s'ha tensionat amb la manca de subministrament i no tenim la pressió de les emissions de CO2, doncs la preocupació principal és l'aprovisionament d'energia.

A la sessió volem posar de manifest la preocupació de com afecta a la indústria i als consumidors els costos de l'energia i la seva fiscalitat associada. Quina serà la repercussió de la transició energètica en la fiscalitat i els seus costos? Quina és la fiscalitat que necessitarem en el futur per a poder realitzar la transició energètica?

La recaptació dels impostos sobre hidrocarburs supera els 10.000 milions d'euros. L'import total recaptat per energia en la seva totalitat s'apropa al 10% del pressupost nacional (hidrocarburs, electricitat, producció elèctrica, IVA, etc).

La transició energètica, pressionarà a reduir els hidrocarburs utilitzats principalment a la mobilitat i en conseqüència reduirà la recaptació. Amb què es compensarà la pèrdua d'aquesta recaptació? Es gravarà les energies renovables? Fins a on podrà arribar l' impost transfronterer del CO2 (CBAM)?

Programa detallat i inscripcions


Jornada organitzada conjuntament entre la Comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d'Economistes de Catalunya.
Dates: 13/03/2023
Horari: De les 18 a les 19 h en format híbrid