Fòrum Patrimoni Industrial: La innovació que ha revolucionat els transports: El contenidor.
Descripció: L'any 1956, un antic camioner i empresari de transports terrestres esdevingut a última hora navilier, Malcom McLean, adapta un vell vaixell petrolier del la II Guerra Mundial per a carregar 56 grans caixes de metall. El nou transport marítim presenta dos grans innovacions i tres impactes. Innovacions: és l'inici del transport multimodal i la caixa no es la mercaderia, sinó que aquesta va dins. Impactes: és més eficient, més segur, molt més econòmic. Comença aleshores una gran revolució (un gran canvi quantitatiu i qualitatiu en poc temps) en el transport marítim i en els ports que, en certa forma es manté en l'actualitat.

El port de Barcelona va ser pioner a Espanya i a la Mediterrània en rebre contenidors tot just començat el seu transport internacional (1965) i en comprendre la importància que podia tenir el nou tràfic (Pla d'ampliació de 1965-1966). Avui els contenidors són el tràfic essencial pel desenvolupament comercial i industrial de l'àrea de Barcelona i són la base per esdevenir la gran plataforma logística per les relacions entre Europa i Àsia, però cal continuar innovant i adaptant-se a les noves condicions que imposa aquest tràfic.

Joan Alemany Llovera, Doctor en Ciències Econòmiques. Autor de diversos llibres, articles i publicacions sobre organització, economia, planificació i transformació de ports. Ha estat autor de diferents informes, estudis i projectes per a ports d'Amèrica Llatina i Europa.

La conferència es gratuïta i es realitzarà en format híbrid (presencial i en línia).

Cal fer inscripció prèvia. Per obtenir l'enllaç, telèfon: 93 780 37 87 // 638 320 070 o bé a secretaria@amctaic.org

Avís important. Per qüestions de seguretat l'enllaç que us facilitarem és només per ús dels socis i inscrits no es pot publicar a webs ni xarxes socials. Si voleu assistir a la conferència cal fer inscripció prèvia.
Dates: 27/02/2023
Horari: Dilluns 27 de febrer a les 18:30 h format híbrid