Fòrum de Patrimoni Industrial: Centenari de l'arribada del Transpirinenc a Cerdanya
Descripció: Des de mitjan segle XIX, els prohoms de la Cerdanya reivindicaven el ferrocarril com a senyal de progrés per unir les persones, apropar les mercaderies i sobretot, contribuir al desenvolupament de la vall.

L'any 1911 arribava a l'Alta Cerdanya el primer tren procedent de Vilafranca de Conflent. Era elèctric i inspirat en el metro de París. A la Baixa Cerdanya va caldre esperar fins el 3 d'octubre de 1922, ara fa cent anys, per celebrar la inauguració del servei entre Ripoll i Puigcerdà.

A través de nombroses instantànies resseguirem la història i l'impacte socioeconòmic de línia des de Ripoll fins a Acs analitzant diferents aspectes relacionats amb la concepció del projecte i les obres d'enginyeria realitzades tant per la inauguració de la línia al 1922 com per a la seva internacionalització l'any 1929 quan Puigcerdà quedà unit amb Acs, Tolosa i París.

SANDRA ADAM AUGER (Puigcerdà 1985), llicenciada en Història de l'art (Universitat de Barcelona, 2008) i Màster en didàctica de les ciències socials per la Univesitat Autònoma de Barcelona (2010). És professora de secundària i batxillerat i autora de diversos reculls gràfics, entre d'altres L'Abans Puigcerdà, La Cerdanya desapareguda, L'Alta Cerdanya desapareguda i L'estiueig a la Cerdanya. Publica bimestralment la columna Crònica de Cerdanya de la Revista de Girona des de l'any 2013.

MARTÍ SOLÉ IRLA (Puigcerdà, 1954) és un estudiós de temes cerdans. Entre les seves publicacions cal destacar: Carrers i places de Puigcerdà (coautor, 1998) i L'Efecte Cabrinetty (coautor 2014). Del 1988 al 2007 col·laborà, com a coautor, en diferents articles dins del Quaderns d'Informació Municipal de Llívia. Ha publicat diversos reculls de toponímia popular puigcerdanesa i de cinematografia rodada íntegrament o en part a Cerdanya entre d'altres publicacions. També ha participat en l'edició de fulletons turístics de la vila de Puigcerdà. El 2009 l'Ajuntament de Puigcerdà li atorgà el guardó Roser de Puigcerdà per la seva tasca cultural.

Ambdós són coautors dels llibres Puigcerdà desaparegut, El transpirinenc. Ripollès ' Cerdanya ' Ariejai Llívia desapareguda publicats per l'Editorial Efadós i col·laboren semestralment amb la revista Cadí Pedraforca publicant articles que recullen testimonis de la vida a Cerdanya.

A les 18.30 h en format híbrid (presencial a Via Laietana, 39 de Barcelona i videoconferència).

Per participar i obtenir l'enllaç cal fer inscripció prèvia al telèfon: 93 780 37 87 // 638 320 070 o bé a secretaria@amctaic.org
Dates: 28/11/2022