Fòrum de Patrimoni Industrial: El llegat de la indústria al País Basc
Descripció: El legado de la industria en el País Vasco

Conferència en castellà.

En els darrers temps, ressona als mitjans una frase que vol resumir l'actualitat del País Basc: "del ferro al titani". Un trànsit entre dos metalls que evoca la transformació de tota una societat, que ha passat, menys en l'imaginari col·lectiu, de basar la seva economia al sector secundari, la indústria, a encapçalar les llistes de destinacions culturals, amb el Guggenheim i el seu resplendent exterior com a vaixell insígnia.

Un missatge que, a més a més, se centra a la ciutat de Bilbao, imatge d'una nova realitat, més cosmopolita. Tot i ser un gens menyspreable reclam, aquesta frase, com gairebé tots els eslògans, no deixa de ser reduccionista. Primer, perquè limita la complexitat de la revolució industrial a terres basques a l'evolució d'un sol sector, el siderometal·lúrgic. Segon, perquè se circumscriu a una part molt concreta del nostre territori: el Bilbao metropolità, l'entorn de la ria de l'Ibaizabal-Nervión.

Certament, la importància de "la ría" (anomenada així per antonomàsia) és innegable, com també ho és l'empremta que forns alts i indústries pesades han deixat al país. Però aquesta xerrada, com la visita que farem a l'octubre, vol mostrar també altres realitats del patrimoni industrial basc, reivindicant el ric i variat llegat que el fet industrialitzador ha deixat a les nostres valls.

Ainara Martínez Matía, és doctora en Història de l'Art (UPV/EHU, 2005) i especialista en patrimoni cultural, àmbit en el qual treballa des de 1997. Combina la investigació, interpretació i difusió del patrimoni industrial amb la militància en associacions per la seva defensa, és presidenta de TICCHIEspaña i vocal de la junta de la Asociación Vasca de Patrimonio Industrial y Obra Pública, a més de membre d'altres entitats d'àmbit nacional i internacional. Actualment, és directora tècnica de la Encartada Fabrika- Museoa (Balmaseda, Bizkaia).
Ainara Martínez i la Asociación Vasca de Patrimonio Industrial i Obra Pública estan preparant el viatge al País Basc que farem al mes d'octubre.

Podeu consultar la seva pàgina web http://www.avpiop.com i al blog http://www.patrimonioindustrialvasco.com

La conferència es celebrarà mitjançant la plataforma Zoom.

Per participar i obtenir l'enllaç cal fer inscripció prèvia al telèfon: 93 780 37 87 // 638 320 070 o bé a secretaria@amctaic.org
Dates: 12/09/2022
Horari: Dilluns 12 de setembre de 2022 a les 18.30 h
Lloc: Videoconferència a través de zoom