Els primers salaris dels enginyers industrials a Espanya i a la resta d'Europa

dimecres, 10 maig, 2017

La Comissió Gestió Empresarial va organitzar una jornada sobre els primers salaris dels enginyers industrials a Espanya i a la resta d’Europa. Es va tractar l’estat actual del mercat laboral espanyol en general, la seva conjuntura i les seves variables econòmiques.

També es va analitzar la informació retributiva aplicable als salaris d'entrada dels enginyers a les empreses a Espanya i en els primers 2-3 anys de carrera professional. En aquest apartat, es va realitzar una comparativa amb altres països europeus.

La jornada va estar conduïda per Enrique Torres Garcia, principal associat de MERCER, Isabel González, directora regional d'ADECCO, Elisabet Martínez, consultora tècnica de HAYS i Joaquim Rubio, membre de la Subcomissió de RRHH.

L'informe de HAYS ha detectat que un 70% de les empreses tenen intenció de contractar treballadors durant l'any 2017, fet que confirma la millora respecte de l'any 2015 (63%). Pel que fa a l'òptica dels empleats i els motius de selecció d'una feina, a banda del salari, destaquen: un 67% aposta pel desenvolupament de la carrera professional; el 63% considera de gran importància que hi hagi un bon ambient; el 61% tria la conciliació entre la vida laboral i personal; el 58% remarca la rellevància de la flexibilitat horària, i per últim, un 56% destaca la importància de l'existència de projectes interessants.

La tendència en evolució salarial en els perfils tècnics està liderada, per les comunitats de Catalunya i País Basc, on detectem un repunt d'entre el 5 i el 7%. Els professionals que han vist incrementat el seu nivell salarial aquest any, a causa de la demanda o escassetat del seu perfil tècnic a escala nacional, són els Responsables o Enginyers per a departament d'R+D amb especialitzacions molt concretes: Disseny, Maquinari, Programari, amb idiomes i mobilitat. Aquestes figures són cada vegada més crítiques i clau en les empreses, que, cada vegada més, són conscients de la importància d'avançar-se a les necessitats dels clients i ser els primers a desenvolupar la tecnologia i no estar per darrere dels seus competidors.

Els perfils tècnics, especialment els enginyers, són els més demandats i millor pagats segons la Guia del Mercat Laboral 2016 elaborada per Hays, líder global en selecció de professionals qualificats. La demanda se centra en perfils molt específics, amb habilitats molt concretes, domini d'idiomes, disponibilitat geogràfica i experiència internacional.
Finalment, es va desenvolupar un anàlisi de les especialitats de l'Enginyeria Industrial respecte el mercat laboral. A Espanya, les vacants industrials més demandades responen a perfils laborals dels departaments de: projectes, manteniment, automatitzacions, compres i supply chain.

Podeu consultar tota la documentació de la jornada i les taules retributives dels diferents perfils d'enginyeria