Perspectives del gas natural

divendres, 9 juny, 2017

Per la seva abundància i menor impacte en el canvi climàtic, l'última prospectiva de l'Agència Internacional de l'Energia preveu a escala global que el gas natural serà l'única energia fòssil que augmentarà la seva participació en el mix energètic.

Amb la mirada posada en el paper d’aquesta font d’energia en els pròxims anys, Lluís Bertran Rafecas, actual secretari general de la International Gas Union, ha compartit la seva visió amb els assistents a la Sala de Juntes del Col·legi.

“El gas natural ajuda a les renovables; tenim maneres de fer-lo renovable, a través del biogàs, el gas de granges o, actualment, el gas sintètic”, ha aclarit Lluís Bertran. I és que la perspectiva del consum del gas natural al món en els pròxims vint anys augmenta lleugerament, d’un 21% a un 22%. Però el ponent està convençut que el gas natural és vital en la reducció de les emissions de C02, si actua de la mà de les energies renovables.

“Pel que fa a l’exploració i extracció de gas natural, estem perdent una batalla d’acceptació social, estem contaminats de notícies dolentes”, ha sentenciat Bertran respecte del gas fracking que estan fent servir altres països com Estats Units. Aquesta modalitat d’extracció consisteix a explotar el gas acumulat en els porus i fissures de sediments estratificats, generalment de pissarres.  L’impacte del fracking ha portat a alguns països com França o Bulgària a prohibir-ne l’ús, i a altres països com Àustria a limitar-lo.

Europa se situa, per tant, en una situació “on el gas s’ha de defensar”, ha explicat Bertran. “El reglament que estem complint és el doble d’exigent que el que demana l’OMS, i en un futur pròxim haurem d’actuar”.

El preu del gas natural es fixa  en dues modalitats, en els contractes a llarg termini el preu està referenciat al preu del petroli, i en el mercat spot el preu està condicionat pel preu de mercat en cada moment,  que com a mínim, és el preu d’extracció més el cost del transport. Això fa que a Europa el preu del gas que s’ha d’importar és el triple del vigent als Estats Units.

“Estats Units té gas per a més de 200 anys”, ha explicat Lluís Bertran. A més, només està venent el 5% de la seva producció. En tot cas, els estudis demostren que cada any hi ha més reserves de gas natural, pel que no hi ha perill que s’exhaureixi.

Les previsions giren al voltant de l’acord de París del 2015, que fixa com a punt principal mantenir l’augment de la temperatura mundial per sota dels 2 graus respecte dels nivells preindustrials. Aquest pacte s’ha vist perillar recentment amb la retirada d’Estats Units del pla, després que Donald Trump anunciés que volia seguir fent servir el carbó com a combustible per a donar feina als miners del seu país.

Tot i aquestes declaracions, en els pròxims anys és previsible que  el carbó disminueixi el seu ús en generació elèctrica sent substituït per gas natural a causa del seu preu, tal com ha vingut passant els últims anys.  

Però Lluís Bertran té molt clar quin és el vertader problema actual: la contaminació de l’aire. “No hem d’esperar al 2100 per a reduir els índexs de partícules contaminants en l’aire, és quelcom que ja està passant”, ha afirmat. Segons el ponent, hi ha una atracció errònia pel green i l’elèctric, quan altres alternatives com el gas natural poden oferir un estalvi energètic i contaminant semblant i més real.