Inici del Cicle de Jornades sobre transició a una energia ecològica

dimarts, 29 gener, 2019

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

El director general d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya, Pere Palacín, va clausurar la Jornada sobre planificació, escenaris i mix energètics, que es va celebrar a Enginyers Industrials de Catalunya i que inaugurava un cicle de jornades sobre transició a una energia ecològica, aprofitant per denunciar que cal derogar el Decret 147/2009 de la Generalitat si volem complir els objectius de reducció d’emissions pel 2050” perquè frena el creixement de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya. 

El Cicle de Jornades, organitzat per la Comissió d'Energia i per la de Medi Ambient, vol analitzar el canvi de paradigma tant en l'origen de les energies primaries com en la millora de l'eficiència energètica. Jordi Renom, president dels Enginyers Industrials de Catalunya, va afegir que "la casa dels enginyers vol ser punt de trobada del fòrum de debat per a la transició a una energia ecològica i contribuir en la recerca de solucions a través de les seves comissions"

El director de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Manel Torrent, va recordar els objectius acordats per a la transició a una energia ecològica: pel 2030, el consum energètic haurà de ser un 50% d’origen renovable i, pel 2050, d’un 100%. Unes xifres que, pel director de l’ICAEN, suposen passar, al 2050, dels actuals 1.200 MW que genera l’eòlica als 12.000 i dels 300 MW actuals que genera la fotovoltaica als 36.000 MW. Un gran repte que per Manel Torrent “hem de fer tots junts. Els ciutadans han de ser copartícips de la transició perquè sense ells no podrem fer res”.

En la línia del mix energètic, José María Salas, membre del Comitè d’Experts dels Enginyers Industrials de Catalunya en transició energètica, va defensar que “el tancament del parc nuclear no suposarà l’enfonsament del sistema elèctric. El gran debat serà com pagarem aquest tancament”. “El futur és elèctric, és l’únic vector energètic amb capacitat d’eliminació d’emissions. Si volem descarbonitzar, cal electrificar”, va destacar Eloi Ovejas, responsable de transició energètica a Endesa.

Joaquín Chico, sènior-Manager de Monitor Enegètic de Deloitte, va indicar que, en tots els escenaris, les noves infraestructures a construir haurien de ser renovables “l'any 2050, fins a 50.00 MW. Unes xifres que són un gran repte comptant, a més, amb l’energia nuclear actualment instal·lada que hauria de perllongar la seva vida el temps tècnica i econòmicament raonable”. D’altra banda, Joaquín Chico va puntualitzar que les xarxes intel·ligents destacaran per la seva flexibilitat i permetran monitoritzar la gestió a temps real, convertint-se  en “homes del temps”.

Elvira Carles, presidenta de la Fundació Empresa i Clima, va donar un toc d’atenció assenyalant que “el canvi climàtic ja no pararà. D’aquí a 70 anys, tindrem un augment de 3,3 graus de temperatura a Catalunya, amb importants canvis en el nostre entorn”.

Finalment, José María García Casasnovas, president de la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, va enumerar els beneficis de les energies renovables, entre d’altres, deixar de dependre de la importació de combustibles fòssils, el consumidor passarà de ser passiu per ser actiu i que la implantació d’aquestes energies exigirà un desenvolupament tecnològic i industrial molt importat. "Estem davant d'un gran repte però també d'una gran oportunitat".

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada