El ferrocarril i el tramvia a la premsa satírica dels segles XIX i XX

dimarts, 29 gener, 2019

Coincidint amb l'expansió de les xarxes del ferrocarril i del tramvia, a Catalunya va ploriferar durant els segles XIX i XX la premsa satírica. Una premsa que va fer ressò dels moviments polítics vinculats al ferrocarril i al tramvia i va ridiculitzar, amb duresa, les decisions que es prenien i quan es produia algun mal funcionament. La Comissió de Cultura dels Enginyers Industrials de Catalunya i, en concret, la Subcomissió Engitren, va organitzar el passat 24 de gener una conferència sota el títol el ferrocarril i el tramvia a la premsa satírica, a càrrec de Jordi Font-Agustí.

El ponent va fer un repàs a la premsa satírica d'aquest període per demostrar com aquésta reflectia l’expansió de les xarxes de tren i tramvia, com analitzava i criticava les decisions polítiques que es prenien i com feia burla dels retards i del mal funcionament. Les revistes Cu-cut, La cuca fera i L’Esquella de la Torratxa van ser les que s’hi van abonar més però també hi haver molts articles i vinyetes satíriques de tema ferroviari a Nandu, En Patufet o Mirador.

De la importància social d’aquests mitjans de transport a l’època, en va ser una prova que signatures importants com Junceda, Opisso, Jaume Passarell, Castanys o Eduard Coca, es dediquèssin a fer sàtira ferroviària. Res escapava a la seva mordacitat: retards, accidents, canvis de traçat, prohibicions de fumar o escopir, moviments de paquets d'accions, talls en el servei, entre d'altres aspectes. Tota la seva obra va conformar una interessant i divertida tirallonga de vinyetes, versets satírics i historietes que Jordi Font-Agustí va exposar en detall i que va fer la delícia de tots els assistents.