Els Enginyers Industrials valoren positivament les darreres mesures energètiques del Govern espanyol, tot i considerar discriminatòries les noves tarifes elèctriques d’alta tensió

dimecres, 24 octubre, 2018

La Junta del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya valora positivament, en un comunicat, les mesures contemplades en el RDL 15/2018 aprovat pel Congrés el passat dijous 18, com l’eliminació de l’impost al sol i les mesures que han dificultat la implantació de l’autoconsum elèctric a Espanya. Així mateix, es considera molt positiu tot allò que fa referència a la Transició Energètica incentivant la mobilitat sostenible i la instal·lació d’infraestructures de recàrrega elèctrica.

Pel contrari, i tal com ja van denunciar en el seu moment, els Enginyers Industrials consideren que les noves tarifes d’accés a l’alta tensió previstes en aquest Reial Decret Llei són “clarament discriminatòries” amb les empreses catalanes. “La reordenació de tarifes suposa una considerable rebaixa de les tarifes per a les indústries connectades a línies de distribució de 30KV, molt freqüents en el País Basc, discriminant clarament les de 25KV, molt freqüents a Catalunya”, recorden.

Es considera positiva, en canvi, la creació del Bo Social Tèrmic, compatible amb el Bo Social Elèctric, tot i trobar una “clara contradicció” en el finançament econòmic de tots dos, un finançat directament pels Pressupostos Generals de l’Estat, i l’altre, carregat sense consens previ al sector privat de les comercialitzadores elèctriques.

En l’apartat d’autoconsum elèctric, els Enginyers Industrials troben a faltar “una major concreció de la valoració dels excedents d’energia d’instal·lacions de menys de 100 kW a un preu proper al preu horari del mercat elèctric” i demanen que la concreció del “balanç net”, al que es fa referència en l’article 9.5, es concreti en el posterior desenvolupament reglamentari.  De la mateixa manera, insisteixen en la necessitat urgent de revisar de forma coherent tota la fiscalitat dels productes energètics.