Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual i Industrial

dilluns, 7 maig, 2018

L’EIC ha celebrat el Dia Mundial de la Propietat Intel·lectual i Industrial fent una jornada centrada en la Propietat Industrial. L’objectiu d’aquest acte ha estat donar visibilitat als diversos agents del sector. La jornada, que ha tingut lloc a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, ha comptat amb la presencia de diversos professionals, els quals han exposat la visió de la propietat industrial des del seu àmbit. 

L’acte s’ha iniciat amb la presentació i benvinguda dels ponents per part del president de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, en Jordi Renom. Tot seguit, ha donat pas a Gian-Lluís Ribechini, president de la Comissió de Gestió Empresarial dels EIC, que com a primer ponent ens ha ofert una visió del sistema de propietat industrial al 2017, exposant que mentre que a nivell internacional i europeu el nombre de sol·licituds de patents ha continuat creixent en canvi a nivell de sol·licituds nacionals tant a Espanya com a Catalunya es va produir una caiguda substancial en el nombre de sol·licituds nacionals al voltant del 20%. 

En Joan Sansaloni, gerent del programa d’Innovació ACCIÓ – Generalitat de Catalunya, ha sigut el segon ponent. Durant el seu discurs, ha fet menció a les polítiques públiques en propietat industrial. “A mi em preocupa que el 50% de les empreses em diguin que no fan res d’innovació”, ha assegurat el ponent. Sansaloni ha considerat que no voldria una societat basada en la còpia. “Jo no aspiro a una societat que vagi “darrera de”; hem d’anar davant o almenys competir en les mateixes condicions”, ha afegit. El ponent també ha mencionat els serveis de potenciació de la IP que s’ofereixen des d’ACCIÓ: Nuclis i comunitats, nova tipologia de cupons i Serveis IPR, on ha fet menció de les startups, assegurant que eren positives, possibles i financiables caracteritzades com una de les demandes més comunes. També ha donat la primícia d’un nou incentiu per fomentar les patents en les empreses catalanes mitjançant la figura del “Cupons de Propietat Industrial” que en breu estaran disponibles a la web d’Acció.

A continuació, en Florencio Molina López, magistrat especialista mercantil (Jutjat Mercantil núm. 5 de Barcelona), ha parlat dels protocols d’actuació ràpida (Fast Action Potocol MWC), fent referència tant als objectius com als resultats. “Si al segle XIX i XX, totes les revolucions político-econòmiques i socials han girat entorn a la propietat material i als bens tangibles, al segle XXI la política te el seu principal eix en la propietat immaterial”, ha assegurat el ponent. 

Finalment, l’acte a conclòs amb una taula rodona d’Agents de Patents, on hi han intervingut: Ignasi Espiell, enginyer industrial (R. VOLART PONS Y CIA, S.L-); Diana Mariné, enginyera industrial (OFICINA PONTI, S.L.P.); Robert Roser, enginyer industrial (CURELL SUÑOL, S.L.P.) i Lluís Vilalta, enginyer industrial (PATENTS I MARQUES SUGRAÑES, S.L.), on també hi podien participar els assistents que ho desitgessin.