La Comunitat RIS3CAT presenta els set projectes de l'àrea d'energia

divendres, 20 octubre, 2017

 

L'Auditori Pompeu Fabra de la seu de la Via Laietana dels Enginyers Industrials de Catalunya ha acollit la jornada monogràfica sobre els projectes RIS3CAT de l'àrea d'energia. En l'acte, que ha estat organitzat pel Grup de Treball Intercol·legial de Smart Grids de la Comissió d'Energia, s'han presentat set projectes tècnics. Aquestes iniciatives es mouen sobre tres eixos: l'eficiència energètica, les Smart Grids i les energies renovables. L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) actua com a coordinador tècnic dels projectes.

La benvinguda a l'acte l'ha donat Xavier Cordoncillo, coordinador del Grup de Treball de SmartGrids i de Regulació de la Comissió d'Energia dels EIC. Posteriorment, ha intervingut Manel Sanmartí, coordinador de la Comunitat RIS3CAT Energia, qui ha explicat que els set projectes, actualment, "es troben en una fase intermèdia del seu desenvolupament". Sanmartí ha afegit que l'objectiu de la jornada ha estat "informar el col·lectiu d'enginyers industrials, de telecomunicacions, agrònoms i informàtics del desenvolupament d'aquests projectes en els que participen diferents empreses ubicades al territori català".

A continuació, ha estat el torn d'Enric Ortega, membre de COMSA Corporación, qui ha exposat el projecte en el qual treballen, REFER. Ortega ha explicat que la línia de treball en la qual es basen és "la reducció energètica i la flexibilitat en edificis en rehabilitació". Antoni Julià, membre de Gas Natural Fenosa, ha estat l'encarregat de presentar el segon projecte que porta per títol COSIN. Julià ha compartit les idees principals de la seva recerca, que tenen per objectiu "produir biometà i també altres combustibles sintètics a partir de carboni d'origen biogènic".

La tercera intervenció ha anat a càrrec de Joan Vall-llovera, d'Electra Caldense, que ha explicat que a través del projecte NAenCAT realitzen un "desenvolupament experimental de noves tecnologies d'automatització de la xarxa de MT a Catalunya". Tot seguit, Montserrat Mata, d'Emelcat, ha compartit els darrers avenços en gestionabilitat de plantes de generació renovables a partir de la integració d'emmagatzematge, que correspon a la línia de treball del projecte ESTORELOT, que és el que lideren.

Després d'una petita pausa, ha estat el torn del projecte FLEXEDINET. David Pont, d'inerGy, ha explicat la gestió activa intel·ligent d'energia en edificis terciaris, centrant la recerca que realitzen en "el mercat, els usuaris, les càrregues i el manteniment". MicroTic, Solucions TIC energèticament eficients i competitives per a pimes, presentat per Esther Izquierdo, de l'ARCbcn, ha estat el sisè projecte que s'ha exposat. Per la seva banda, Mariana Filipe, d'inèdit, ha compartit amb els assistents els objectius que s'han proposat aconseguir i l'estat actual de l'eina per a l'ecoinnovació en tecnologies innovadores del sector de l'energia, que és la línia de recerca del seu projecte, LCA ENERBOOST.

Per finalitzar la jornada, hi ha hagut una taula rodona, moderada per Sanmartí i en la qual els set ponents han pogut intercanviar impressions amb els assistents, per plantejar i debatre els reptes i les oportunitats que hi ha en la transformació del sector energètic català. Podeu consultar la documentació de la jornada aquí.