Claus per aconseguir una millor qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona

dimecres, 20 setembre, 2017

La Sala de Juntes de la seu de la Via Laietana dels Enginyers Industrials de Catalunya ha acollit la xerrada sobre els reptes i oportunitats per la millora de la qualitat de l'aire a la conurbació de Barcelona. Josep M. Serena, president de la Comissió de Medi Ambient ha estat l'encarregat de presentar Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, qui ha estat l'encarregada de pronunciar la conferència.

Rius ha exposat que amb l'objectiu de reduir un 30% les emissions vinculades al trànsit, a partir de l'1 de desembre d'aquest any, durant els episodis de contaminació, "les administracions activaran les restriccions de trànsit per als vehicles més contaminants amb l’objectiu de preservar la salut dels ciutadans".

Concretament, a partir del proper 1 de desembre, en situacions d’episodi ambiental declarat per la Generalitat, no podran circular en aquest àmbit les furgonetes i turismes anteriors a la categoria Euro 1. Es tracta de les furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994 i els turismes matriculats abans de l’1 de gener del 1997. A la Zona de Baixes Emissions Urbanes dins de les rondes aquesta mesura serà extensiva a tots els turismes i furgonetes que no han rebut l’etiqueta de la DGT. Les restriccions seran revisades anualment.

Aquestes restriccions estaran actives entre les 7 i les 20 hores de dilluns a dijous, i els divendres de 7 a 15 hores, des del dia de la declaració de l’episodi i fins que es doni per finalitzat. Els vehicles esmentats podran circular mentre duri l'episodi només en la franja horària de les 20 a les 06.59 hores de dilluns a dijous, i tots els caps de setmana i festius.
Progressivament, aquestes limitacions de circulació s’aniran estenent mitjançant la creació d’una zona de baixes emissions. A partir de l’1 de gener de 2019 la restricció en l’Àmbit-40 per a furgonetes i turismes anteriors a Euro 1 serà efectiva de dilluns a divendres.

A més a més, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat ha afegit que "cada municipi podrà aplicar restriccions més estrictes en funció de les seves necessitats", mitjançant la implantació de zones urbanes d’atmosfera protegida a l’interior de les ciutats.

Incentivar l'ús del transport públic

"Estem treballant en la idea de propiciar un canvi d’hàbits, és a dir, donar una bona oferta de transport públic els dies d’episodi ambiental perquè així els usuaris puguin comprovar que és més eficient en tots els sentits", ha argumentat Rius.

Així, el transport públic oferirà la màxima capacitat operativa: s’augmentarà l’oferta de metro, bus, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies, però especialment a les hores punta, mentre duri l’episodi. També s’activarà la T-aire, la targeta per als dies d’episodi, un títol multipersonal de dos viatges integrats que es podrà utilitzar el mateix dia de la primera validació i que serà vàlid únicament en situacions d’episodi ambiental. Aquest títol de transport estarà disponible a les sis corones i el temps de transbordament serà el mateix que el de qualsevol títol integrat: 1 hora i 15 minuts per a la zona 1 i es va incrementant en 15 minuts més per cada zona addicional. El preu serà el de dos viatges d’una T-10 aplicant un descompte del 10%.

L'acte ha conclòs amb un intercanvi d'impressions entre els diferents assistents. D'altra banda, el president de la Comissió de Medi Ambient ha posat a disposició de les administracions els coneixements i l'experiència dels enginyers amb l'objectiu d'ajudar-les a aconseguir els reptes que s'han proposat.