Camins cap a la Indústria 4.0. Casos d’ús i exemples a Catalunya

dijous, 25 maig, 2017

L’auditori Pompeu Fabra dels Enginyers Industrials de Catalunya ha acollit la ponència “Camins cap a la Indústria 4.0”, amb tres casos reals sobre l’aplicació de les noves tecnologies en diferents empreses. Els representants han estat el Benito Cerrillo, vicedegà de Nova Industrialització del Col·legi d’Enginyers en Informàtica i CIO en el grup Vichy Catalan; Francesc Perarnau, director d’Innovació, Tecnologia i Institutional Affaires de Gestamp, i Xavier Conesa, CEO de Tecnomatrix.

La sessió ha girat al voltant dels camins per avançar cap a la Indústria 4.0, un tema de debat constant en el món de l’enginyeria i les tecnologies informàtiques. Aquesta vegada, però, s’ha deixat la teoria de banda per donar pes a les experiències personals de tres empreses punteres. Benito Cerrillo de Vichy Catalan ha començat marcant els punts estratègics pels seus nous projectes: la integració dels sistemes de gestió de magatzems i de producció.

Amb un total de nou plantes, cadascuna té un nivell de modernització diferent, algunes són més antigues que unes altres, i la integració es fa difícil en aquesta situació: “Sol ser un fracàs si abordem els projectes de manera només tecnològica; mai posem la tecnologia per davant de les persones i processos”, ha afirmat Benito Cerrillo.

Per escollir el millor pla d’acció, des de Vichy elaboren taules on el criteri econòmic i tècnic van de la mà, i a partir d’entrevistes amb fabricants i proveïdors, intenten tractar de manera objectiva aspectes que solen tenir un caire més subjectiu. En definitiva, busquen que les seves decisions estiguin basades en puntuacions i no impressions.

En l’àmbit de l’automòbil, Francesc Perarnau de Gestamp, empresa espanyola amb 142 plantes industrials i present a 23 països, ha indicat que la seva aposta per la indústria 4.0 s’ha centrat en la monitoratge: “Tenim aplicacions que, en temps real, calculen el consum energètic de cada component i arriba a un panell de control conjunt”.

Un altre aspecte important que ha destacat Perarnau ha estat la formació dels treballadors en tres eixos: la sensorització, monitoratge i el processament de dades. “Si abans només contractàvem enginyers, ara treballem amb físics o matemàtics per les tecnologies informàtiques”. Amb els nous processos, Gestamp arriba a controlar 2000 variables, de les quals utilitzen un 10% en la recollida de dades.

Per millorar els processos de control de la qualitat, l’empresa industrial pot treballar de la mà amb Tecnomatrix i la seva tecnologia innovadora Kapture, que captura amb diferents aplicacions dades de qualitat en diferents processos. “Tot un treball que abans es feia manualment, vam veure que la tecnologia ens permetia anar més enllà”, ha senyalat el seu CEO Xavier Conesa.

Malgrat aquesta automatització de recollida de dades, el director ha explicat que la seva aplicació segueix sent manual i clàssica, i les persones segueixen jugant un paper molt important.: “La motivació del personal és essencial, els hem hagut de fer entendre que els papers no es quedarien allà, sinó que tenen una repercussió i una millora evident”.

Un cop els clients tenen totes les dades enregistrades, les comparteixen entre les diferents plantes de la mateixa empresa i, si escau, amb els proveïdors. Com? A través del núvol i pactes amb, per exemple, Microsoft. “Es tracta de tenir alta disponibilitat per a prendre decisions ràpides i reduir costos”, ha conclòs Conesa.

L’acte, organitzat pel GT de Software, Anàlisi i Integració de la Comissió Indústria 4.0, ha comptat també amb la presentació i lliurament del document “Camins cap a la Indústria 4.0” presentat pel seu coordinador, Jordi Ayza.