Seminari tècnic: eficiència energètica i fiabilitat en CPD'S

dijous, 5 octubre, 2017

L’Auditori Pompeu Fabra de la seu de la Via Laietana dels Enginyers Industrials de Catalunya ha acollit el seminari tècnic Eficiència energètica i fiabilitat en CPD'S. Durant la jornada, Vertiv, anteriorment coneguda com a Emerson Network Power, ha explicat les últimes novetats del sector relacionades amb l'eficiència energètica, ja que actualment és una de les màximes prioritats dels fabricants d’equipament elèctric i refrigeració de precisió.

Rubén Fernández, Thermal Management Application Manager a Vertiv, ha estat l’encarregat de la primera part de la sessió mitjançant l’explicació del desenvolupament de solucions de refrigeracions eficients i fiables en les sales crítiques.

L’any 2004, l’organisme ASHRAE definia que la temperatura i humitat dels equips havien de ser de 20-25 ºC i 40-55% respectivament. La mateixa institució, en el darrer informe elaborat l’any 2011, va canviar els paràmetres i els equips podien trobar-se entre els 18 i els 27 graus i un 60% d’humitat. Fernández ha afirmat que “la solució de clima ha d’aportar la quantitat adequada d’aire a la temperatura requerida, i a la vegada ha de complir amb els requisits específics del Centre de Dades i les seves limitacions”.

Uptime Institute va crear el Sistema de Classificació Tier, un mètode d’avaluació eficaç de la infraestructura d’un centre de dades en termes de disponibilitat del negoci.

També existeix el PUE (Power Usage Effectiveness), una mètrica utilitzada per a la valoració de l’eficiència d’un CPD. “Com més proper sigui a 1, més eficient serà la solució”, ha manifestat.

El Thermal Management Application Manager de Vertiv, Rubén Fernández, ha repassat una sèrie d’equips autònoms i les seves principals característiques: tipus de refrigerant, ventiladors, humidificadors, certificats, límits de temperatura, economitzadors, condensadors, etc.                                             

Després de la pausa, la jornada ha reprès l’activitat amb Enrique Jaureguialzo, Development Manager de Vertiv, que ha tractat les tendències en tecnologies de SAIs trifàsics i arquitectures elèctriques fiables i eficients.

Jaureguialzo ha detallat els trets característics de les diferents tecnologies de rectificadors dels SAI’S: rectificadors a tiristors (robust, amb baix FP i alt THDi); rectificadors a IGBT (alt FP i baix THDi), i rectificadors a CoolIMOS (alt FP, baix THDi). “Els rectificadors a CoolIMOS aporten un rendiment més gran i fan menys soroll”, ha resumit.

“La corba de rendiment dels SAIs moderns arriba a nivells més elevats que abans i en qualsevol cas, aconseguim rendiments superiors al 94%”, ha aclarit Jaureguialzo. Algunes de les causes d’aquesta millora del rendiment són: els ventiladors de velocitat variable, els sistemes de control més eficients, els rectificadors i inversors que aporten més eficiència, i la modalitat eco, entre altres.

Els SAIs modulars són una de les noves tecnologies que han permès grans millores en el sector. Alguns dels seus avantatges són: menor inversió inicial, més fiabilitat, més eficient energèticament, manteniment senzill, i la possibilitat de disposar d’un mòdul de reserva per a la reparació d’un equip. Jaureguialzo també ha remarcat la importància de les bateries: “un error en una bateria pot fer caure la càrrega crítica”.

La sessió ha finalitzat amb un torn obert de preguntes dels assistents. Podeu consultar la informació de la jornada aquí