Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

Els polímers són uns materials molt versàtils i útils per la seva lleugeresa, resistència i durabilitat. En una jornada, el passat 21 de juny i celebrada en l’Institut Químic de Sarrià (IQS), es van abordar les últimes tendències i avenços en la indústria, així com les seves aplicacions actuals. Experts del sector van parlar de la transformació sostenible del polímers, dels materials tradicionals i dels biopolímers, i del marc regulador, els reptes, oportunitats, les noves tecnologies i, és clar, de la circularitat.

La I+D ha d’estar a prop de la producció. Estem compromesos amb la reindustrialització del nostre territori i la indústria química juga un paper fonamental”, va destacar Oriol Alcoba, director general d’Indústria. 

Més de 52.000 empreses, amb un 96% de contractes fixos i una ocupació directa al voltant de les 90.000 persones, amb una facturació d’un 23 M€, són les dades de la indústria del plàstic; un sector clau a Europa. “Els plàstics aporten molts beneficis en la fase d'ús, com és la reducció d’energia o d’emissions de CO2. Per exemple, els cotxes, en ser fabricats en plàstic pesen i contaminen menys”, va destacar Alicia Martín de Plastics Europe. “Treballem per produir materials plàstics en una economia circular baixa en carboni, per accelerar l’ús sostenible del plàstic i per valoritzar els residus plàstics com a recursos”, va afegir Martín. 

Núria Agulló de l’IQS va presentar els diferents projectes de la universitat per abordar la transformació sostenible. Entre altres, Agulló va parlar dels polímers termoestables, els microplàstics i de la impressió 3D. Jenifer Mitjà, de TotalEnergies Corbion, es va centrar en els bioplàstics PLA que permeten la fabricació de productes amb un alt contingut de matèries primeres biològiques i amb una petjada de carboni reduïda. 

Maria Almató de Covestro i Míriam Gallur d’Itene van presentar diferents exemples de marques que comercialitzen productes que redueixen la quantitat de plàstic emprat. 

La taula rodona, moderada pel president de la Comissió d’Indústria Química, Jeroni Farnós, va posar de manifest les iniciatives de les empreses del sector per dur a terme la transformació cap a la sostenibilitat. “Un dels reptes més importants del sector és comunicar, i que arribi a la societat, l’esforç del sector en el reciclatge orgànic dels plàstics”, va puntualitzar Jordi Simón de BASF. Jose Antonio Borque de Technip Energies va advertir que “a causa de la lentitud en els processos administratius es perden moltes oportunitats i inversions”. 

Isabel Arroyo de DOW va afegir com a reptes de la indústria química, “la descarbonització, el reciclatge i la circularitat”. Montserrat Vallverdú de Repsol va assenyalar que si “es vol mantenir la competitivitat d’Europa respecte, per exemple, els Estats Units, calen més productes diferenciats i sostenibles”. 

 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

Compartir