Veure fotos

En el marc de la novena edició de la “Nit de la Robòtica”, organitzada per la Comissió d’Indústria 4.0, la robòtica assistencial, al servei de les persones, es reivindica com a una oportunitat pel teixit econòmic català. Guillem Alenyà, conferenciant convidat i director de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI, CSIC-UPC) va destacar ahir que “Catalunya està molt ben posicionada per liderar la robòtica assistencial, però cal que tothom (investigadors en Psicologia, hospitals, persones cuidadores, empreses, comercials, legisladors, etc.) s’hi impliqui. Al mercat, hi ha més de 100 robots industrials, però d’assistencials hi ha molt pocs fabricants i integradors. És un camp per descobrir amb un alt potencial”.

En l’acte, que va reunir a més de 200 professionals de la Robòtica a Catalunya, Alenyà va explicar que “els robots assistencials no substituiran a les persones, seran un complement, una eina que ajudi a les persones cuidadores, als metges, a les persones dependents o que estan soles a casa, a guanyar en autonomia i oferir un millor servei”. El director de l’IRI va defensar que “tenim una oportunitat d’or” perquè la població s’està envellint i “les persones cuidadores necessitaran més eines de suport per dur a terme les seves tasques de cures”.

La “Nit de la Robòtica” és la trobada de referència d’aquest sector estratègic per a la indústria catalana, amb quasi un centenar d’empreses que es dediquen a aquesta activitat. La Comissió d’Indústria 4.0 està formada per professionals dels col·legis catalans d’Enginyers Industrials de Catalunya, d’Enginyers Agrònoms, d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports, d’Enginyeria Informàtica i l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

La Robòtica és un sector que, any rere any, demostra que no només és un dels àmbits més dinàmics sinó que és un dels pocs sectors que, en el teixit econòmic català i de manera estratègica, fa guanyar competitivitat”, va assenyalar el director general Pere Homs. En aquesta mateixa línia, Joan Romero, director d’ACCIÓ, va apuntar que “des del Govern de la Generalitat volen un sector tecnològic avançat, que es desenvolupi a partir de producte tecnològic fet a Catalunya. Per això, des de l’Administració us hem d’ajudar a ser més ràpids. Els ajuts públics són per aconseguir que un projecte s’acabi materialitzant, però també per ajudar en els processos”.

Carles Soler, professional del GT de Robòtica, ens va parlar de les coses que han passat el darrer any en el sector, amb el seu bon humor habitual.

Premi “Projecte de l’Any”

El jurat de la “Nit de la Robòtica” va premiar Duna, la primera solució completa de programari per a robots mòbils dʼintralogística, com a “Projecte de l’Any”. Aquest projecte de Beta Robots permet, d’una banda, que els fabricants de robots d'intralogística puguin crear un nou robot mòbil sense necessitat d'haver de desenvolupar el software associat i, de l’altra, que els clients finals puguin integrar robots de diversos fabricants en un únic entorn de gestió.

És una solució full-stack multiproveïdor que cobreix els àmbits de seguretat industrial i interfícies amb el hardware, navegació, gestió de flota i tràfic dels robots mòbils, i la seva interacció amb els elements d'automatització de la planta i amb la intel·ligència de negoci. A més, Duna és la mostra que des de les Franqueses del Vallès es poden fer productes de qualitat, amb vocació i impacte global.

Premi a la trajectòria professional

En el decurs de la “Nit de la Robòtica”, Marc Segura, president de la Divisió de Robòtica d'ABB, va rebre  el “Premi a la trajectòria professional”. Segura és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, va començar la seva trajectòria professional a la seu d'ABB com a tècnic d'instal·lacions a la unitat de robòtica al Global Lead Center de Press Automation, on posteriorment va desenvolupar tasques de Project Manager, R&D Program Manager i Operations Manager.

L'abril de 2013, va passar a liderar la divisió Discrete Automation & Motion per a Espanya i Portugal, i cinc anys més tard assumeix el lideratge de la nova línia de negoci de robòtica de serveis d'ABB, amb aplicacions en àmbits de logística, salut o comerç. Des del gener del 2022, és president de la Divisió de Robòtica d'ABB i des de la seva residència a Sabadell, es mou per tot el món, dirigint un equip de més d’onze mil persones, en més de 100 centres repartits per una cinquantena de països.

Compartir