L'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) va celebrar, el passat 1 de desembre de 2021, la 29a edició dels Premis Bonaplata en un acte als Enginyers Industrials de Catalunya. El lliurament de premis va ser presidit pel director general Pere Homs, Josep Alabern i Valentí, president de l'AMCTAIC, Victor Cardona, director de Comunicació de la Fundació Caixa d'Enginyers i Conxa Bayó, secretaria de l'AMCTAIC.

L’AMCTAIC reconeix a través dels Premis Bonaplata, aquells projectes que tenen com a finalitat l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història. “Els Premis Bonaplata premien el foment, l’estudi, la conservació i la rehabilitació del nostre patrimoni industrial, el qual és també patrimoni i bé cultural”, va afirmar Josep Alabern i Valentí.

El Premi Especial de Patrimoni en la categoria de “Col·laboració amb l’Associació del Museu de la Ciència i Tècnica de Catalunya” va recaure en el Port de Tarragona. Pel que fa a la categoria “Reivindicació de la memòria històrica Industrial” el guanyador va ser el documental “L’últim torn. Mig segle d’història de SATI (1961-2014)” de l’Associació Memòria Visual, impulsora del projecte. El Premi Especial de Patrimoni en la categoria “Per una acció en el camp de la didàctica del patrimoni industrial social i tècnic” va ser per a l’exposició “La Vaga de la Canadenca. En el centenari de la mobilització obrera que va aconseguir la jornada laboral de 8 hores. 1919-2019”.

En la categoria “Patrimoni per la promoció del turisme industrial” es va premiar la publicació “Catalunya industrial. La guia per descobrir el Patrimoni Industrial del nostre país” del periodista Daniel Romaní. I, finalment, en el bloc d’aquests Premis Especial de Patrimoni, en la categoria “Difusió”, es va premiar l’obra 200 anys de la fàbrica dels panyos de Manresa. Monogràfic de Dovella. Revista cultural de la Catalunya Central, del Centre d’Estudis del Bages.

El premi Estudis–Fundació Caixa d’Enginyers va recaure en l’estudi “La memòria històrica de la Indústria Tèxtil a Alfarràs” de Ramon Dalfó Revuelto i s’ha concedit un accèssit a “Diagnosi i avantprojecte de valoració del potencial turístic del patrimoni industrial del Vallès Occidental” d’Ondara Arquitectura SLP i la Promoció del Servei de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Per saber més clica aquí

Compartir