A meitat de desembre, la COP28, la Cimera Climàtica de les Nacions Unides, va donar per tancada una nova edició de conferències i reunions per arribar als acords necessaris que han d’impulsar les accions pel clima dels propers anys. Des d’Enginyers Industrials de Catalunya i les comissions involucrades en tots els temes que apareixen en aquesta cimera (Canvi Climàtic i Economia Circular, Energia i Indústria Química), hem seguit  aquests acords i hem resumit els aspectes que ens semblen més destacables.

D’una banda, per primera vegada en 30 anys, la COP28, ha explicitat el principi de la fi de l’era dels combustibles fòssils amb la fita d'aconseguir l'objectiu de zero emissions el 2050. No s’ha fixat però, una data pel pic d´aquests combustibles fòssils. També s´ha confirmat la voluntat d’aconseguir que la temperatura mitjana del planeta no superi els 1,5 ºC respecte l´etapa preindustrial, malgrat l´evolució.

El text pactat pels 200 països presents a Dubai posa el focus en els principals responsables de la crisi climàtica: el petroli, el gas i el carbó. En concret, el carbó ha d´anar desapareixent gradualment. Per a les emissions de metà s´han establert objectius de reducció.

És important recalcar que amb els acords d’aquest 2023  es ratifiquen altres avenços de gran importància com ara aconseguir, a escala mundial, triplicar la capacitat de les energies renovables i duplicar l'eficiència energètica per a 2030, tal com recomanava l´AIE.

Pel que fa a les tecnologies, les tècniques de CCS han estat debatudes àmpliament i es reconeixen com una aposta per aconseguir l'objectiu en emissions. Per fer-ho possible, també s´han aconseguit compromisos de finançament en aquesta línia.

A més, també s’han incorporat mecanismes de compensació per danys i pèrdues i declaracions en agricultura, alimentació i salut.

Des d’Enginyers Industrials de Catalunya, però, no obstant això creiem que per a aconseguir complir l'acord de París de no superar l'escalfament en més de 1,5 °C , aquests acords han d'anar acompanyats de plans de reducció concrets que validin la consecució de l'objectiu per els diferents països. Sempre i quan no vulguem que els acords s'esvaeixin en paraules.

Creiem que els objectius i polítiques establertes en les directives europees estan alineades amb els acords de la COP28 però s'hauria de fer un exercici de comprovació quantitativa de totes dues polítiques. Darrere d'aquests objectius hi ha tota una revolució tecnològica i un gran esforç inversor i de transformació que és un repte per a la indústria, els diferents sectors econòmics i, per tant, per tota la societat.

Tanmateix, d’entre les resolucions adoptades, destaca també la constatació d’una gran distància entre les actuacions planificades i les accions realment empreses. Enginyers Industrials de Catalunya ens preocupa que els plans dels respectius governs no s’estiguin materialitzant amb la celeritat requerida per poder acomplir els objectius de reducció, i que la que havia de ser la dècada de l’acció, com s’ha anomenat el període del 2020 al 2030, ara per ara, s’estigui quedant en la dècada de la planificació. Necessitem, valentia per executar les mesures planificades, tant en matèria de mitigació com d’adaptació. Cal accelerar la transició energètica, afrontar les emissions difícils d’abatre i posar fil a l’agulla per adaptar-nos a la nova realitat climàtica per garantir l’accés a l’aigua per tothom.

Des d' Enginyers Industrials de Catalunya estem compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic i en la cerca de solucions. Sense anar més lluny, en diverses ocasions hem alertat del retard que Catalunya pateix en el desenvolupament de les energies renovables i hem recomanat accelerar-ne el ritme per poder acostar-nos als objectius del 2030 al nostre país. Però no només això. Des d'Enginyers Industrials de Catalunya també treballem en la formació de les tecnologies de descarbonització i la difusió del coneixement sobre el nous reptes. Una mostra n’és la celebració recent d’un cicle de jornades sobre la reforma de la directiva del mercat de CO₂ i pròximament, com ja és habitual en els últims anys analitzarem en profunditat, també en una jornada, els resultats de la COP28. El canvi climàtic, l’energia i la indústria química també té un paper protagonista al document ‘Enginyeria, motor de progrés’, que el mes de novembre es va presentar als agents econòmics per tal de començar a assentar les bases per una aposta per al progrés de Catalunya.

Compartir