La importància de protegir les nostres dades

dimarts, 5 desembre, 2017

La Comissió TIC dels Enginyers Industrials de Catalunya han organitzat la jornada ‘Sobirania de les dades’, que ha comptat amb la participació de: Miquel Obradors, president de la Comissió TIC; Marc Aguilar, I2Cat Expert en Open Data; Gemma Deler, experta en protecció de dades i seguretat informàtica i CISO a Applus, i Sergio Salgado, membre de Xnet. Sílvia González Ehlers, membre de la Comissió TIC, ha moderat la jornada.

Miquel Obradors i González Ehlers han exercit d’amfitrions de la jornada i han presentat la temàtica de la jornada i han donat la benvinguda als assistents. Posteriorment s’ha obert una taula rodona en què els temes s’han succeït de manera fluida i on els ponents han pogut compartir coneixements.

El navegador sense rastres de Google Chrome: Tor

La jornada ha començat amb la visualització d’un vídeo de Marta Peirano que mostrava la importància de protegir i gestionar adequadament les nostres dades i que no siguin públiques a totes les plataformes. Google ha creat una extensió per al seu navegador Chrome que teòricament permet navegar de manera anònima: Tor. Marc Aguilar ha assenyalat que “Tor és com una gran ceba. Hi ha moltes capes i és difícil saber qui està al final d’aquestes capes”. Salgado ha afegit que “cal parlar de protecció sistèmica. No podem pensar en termes individuals, sinó en una protecció en xarxa, on la participació de molts ajuda a protegir a la majoria”.

Desconeixement de la societat

Els ponents han coincidit a defensar que la societat posseeix un brutal desconeixement de les dades que les empreses controlen sobre els ciutadans. “És important que ens conscienciem sobre la rellevància de protegir-nos virtualment”, han defensat. Sergio Salgado ha remarcat: “No ho hem de posar fàcil. Hem de ser curosos amb les dades que fem públiques. Cal que els costi accedir a les nostres dades”. La majoria de vegades, les grans companyies posseeixen les nostres dades sense saltar-se cap llei de protecció de dades ni fer cap acció il·legal. “És important que comencem a conscienciar des de ben petits de la importància de protegir la nostra informació a les xarxes. Hi ha quatre passos a seguir: acceptar, evitar, transferir i mitigar, ja sigui a través de minvar la probabilitat de la incidència o mitigant l’efecte”, ha conclòs Gemma Deler. “La consciència és el primer grau i cal que aquesta informació arribi a tothom”, ha indicat Aguilar.

Quant a protecció de dades, la legislació europea és més garantista mentre que la legislació nord-americana té un caràcter més liberal. Tots els ponents també han estat d’acord quan han confirmat que “la formació per a la societat sobre la protecció de les dades és de vital i urgent importància”.

Sergio Salgado ha especificat que “sovint, quan sorgeix una tendència, eina o idea que va en contra del poder, aquest tendeix a criminalitzar-ho. Per aquest motiu, es relaciona Tor amb la pederàstia”.

L’anonimat a la xarxa

A partir de la cita d’Oscar Wilde Dóna-li una màscara a un home i et dirà la veritat, els ponents han fet èmfasi en l’anonimat com a un bé necessari de cara a preservar el pensament lliure i també als wistleblowers.

El següent tema posat sobre la taula ha estat la possibilitat d’aconseguir l’anonimat a la xarxa. “És molt important que siguem anònims a la xarxa, o si més no, que ho siguem al màxim possible”, ha expressat Sergio Salgado. Per la seva banda, Gemma Deler s’ha mostrat crítica amb el concepte d’anonimat: “No som anònims i mai ho serem. És impossible per una simple teoria de la comunicació: hi ha un emissor i un receptor i l’anonimat absolut és impossible”.

Els ponents també han debatut a partir d’una cita de n’Edward Snowden, consultor tecnològic i antic treballador de la CIA: Argumentar que no t'importa el dret a la privacitat perquè no tens res a amagar és com dir que no t'importa la llibertat d'expressió perquè no tens res a dir.

Open data

El concepte open data o dades obertes és una pràctica que persegueix que determinats tipus de dades estiguin disponibles de forma lliure per a tothom, sense restriccions de drets d'autor, de patents o d'altres mecanismes de control. “És una de les vies per generar solucions davant els possibles riscos de la xarxa”, ha manifestat Marc Aguilar, que també ha detallat que “moltes de les iniciatives open data neixen de l’Administració Pública”