Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

“La intel·ligència artificial (IA) dona forma a la nostra realitat més enllà del que podem imaginar, és una força motriu, però també comporta una responsabilitat”, va assenyalar la presidenta Maria Salamero, en el debat sobre ètica i computació en la IA, organitzat pel Grup de Treball Intercol·legial d’Intel·ligència Artificial (amb el Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF), l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i Enginyers Industrials de Catalunya), i que es va celebrar el 17 d’octubre de 2023 a l’Ateneu Barcelonès

El punt de vista ètic va ser a càrrec del filòsof Francesc Torralba que, entre moltes altres activitats professionals, dirigeix la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i ha rebut el Premi Assaig Bones Lletres 2022, pel seu llibre “L’ètica algorítmica”. Lenginyer Antonio Torralba, amb una dilatada carrera al seu darrere i que és, actualment, el director de la unitat en Artificial Intelligence and Decision Making del MIT (Massachusetts Institute of Technology), va donar el contrapunt més tecnològic i computacional a un debat moderat per Karina Gibert, catedràtica i directora d’IDEAI-UPC i degana del COEINF.

La decisió humana sempre està plena de prejudicis i biaixos. Qui ha programat la màquina i ha projectat els seus prejudicis? El problema està a presentar a la màquina com a neutral”, va apuntar Francesc Torralba. El filòsof també va destacar que la implantació de la IA crearà molt patiment social perquè “el ritme de creació de llocs de treball no serà el mateix que el de destrucció” i va defensar que és necessari un “debat multidisciplinari i enfortir els estats”, ja que, avui, existeix un “combat entre els principis ètics i els interessos i la innovació i les patents són molt més ràpides (com sempre) que la regulació”. 

L’enginyer Antonio Torralba va explicar que “per evitar els biaixos i mitigar els defectes de la IA, el que cal és invertir en investigació. No ens ha d’espantar, l’hem de controlar perquè ella no ens controli a nosaltres”. En aquest sentit, Antonio Torralba va remarcar la importància “d’avaluar i monitoritzar la IA perquè els governs puguin prendre les mesures més eficients. La tecnologia dona moltes respostes als problemes, però no els soluciona tots. Quan més avança la tecnologia, més complexos són els problemes que cal resoldre”. 

En la recuperació dels matisos està la gràcia. Estem en una carrera de fons i cal que totes i tots ens hi posem per poder avançar amb els consensos”, va assenyalar Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital del Departament d’Empresa i Treball del Govern de la Generalitat. 

 

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

Compartir