Condair: humidificació i refredament evaporatiu

dimecres, 29 març, 2017

Les noves normatives de classificació energètica d'edificis obliguen no només a conèixer els diferents sistemes d'humidificació per seleccionar el més indicat en cada cas, sinó també a definir correctament els seus paràmetres d’instal·lació dins d'un sistema de climatització, de manera que sigui el més eficient possible. Per aprofundir en aquesta temàtica i plantejar possibles horitzons, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya va acollir un acte conduït per Juan Manel Almazán, director tènic de Condair, i Jordi Vives, delegat de Condair a Catalunya i Llevant.

Tots dos van coincidir a remarcar que l'humidificació cada cop està cobrant més importància en els projectes de climatització i fins i tot pot arribar a ser un dels elements de major consum energètic de les instal·lacions de climatització. Els dos experts formen part de Condair Humidificació, una empresa amb més de 50 anys d'experiència en el control d'humitat ambiental mitjançant la distribució d'equips per l'humidificació, refredament evaporatiu, deshumidificació i climatització de piscines.

Amb una contrastada experiència, doncs, van vehicular una ponència sòlida i profunda, en què es van desenvolupar les diferències entre els sistemes d'humidificació i refredament evaporatiu existents per entendre els factors a considerar a l'escollir un producte per una determinada aplicació. Van distingir, d’entrada, els tipus de sistema d'humidificació i refredament evaporatiu: isotèrmics i adiabàtics. I és que no és el mateix humidificar de forma isotèrmica (injectant vapor saturat, ja en estat gasós) que de forma adiabàtica (injectant aigua, en forma de petites gotes, gairebé imperceptibles per a l'usuari, encara en estat líquid). Els resultats són diferents i les seves aplicacions, en general, acostumen a estar separades.

Així doncs, per humidificar cal aportar a l'ambient una determinada quantitat de vapor d'aigua suficient com per mantenir certa humitat relativa, la qual varia quan canvia la temperatura de l'aire. Hi ha dues grans famílies d’humidificadors i cadascuna afecta de diferent manera la temperatura de l'aire. A l’utilitzar humidificadors adiabàtics l'aire es refreda, mentre que amb els humidificadors isotèrmics, la temperatura de l'aire roman pràcticament constant.

D’entre els humidificadors adiabàtics van destacar el Condair EM, que proporciona control d'humitat amb baix consum i refredament evaporatiu a una unitat de tractament d'aire o en un conducte. Les seves innovadores característiques patentades el posicionen fermament com l’humidificador evaporatiu capdavanter al món.

També es van avaluar les necessitat de la instal·lació dels humidificadors, no només perquè la humitat injectada a l'aire sigui absorbida per aquest d’acord amb els paràmetres determinats en la legislació, sinó també per mantenir una correcte higiene del sistema en tot moment. Van apuntar que per al personal d’oficina, la humitat de l'aire té un impacte fonamental sobre la salut i sobre la productivitat. Cal apuntar que la humitat de l'aire requereix d'un molt bon nivell d'atenció, per exemple, en hospitals, clíniques, residències per a ancians o fins i tot centres de fitness. D'una banda, contribueix significativament a la recuperació i la preservació de la salut, i per una altra, contribueix a un alt nivell de rendiment. La humitat apropiada és, doncs, una aportació vital en tots els aspectes de la nostra vida quotidiana.

Condair és l'empresa capdavantera en la producció de productes i sistemes comercials i industrials per a la humidificació i el refredament evaporatiu a nivell mundial, i marca tendències en temes d’eficiència energètica i solucions higièniques. Exporta a més de 50 països a tot el món, i les nostres marques de productes més importants són: Condair, Nortec, Defensor, Draabe i ML System.