Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

El passat 3 d’octubre es va celebrar la primera de les sessions del cicle “Reforma del comerç d'emissions de CO₂: Els drets d'emissió. Estat actual i futur”, Organitzat per la comissió d'Indústria Química.

Maria Salamero presidenta de l'associació d’Enginyers industrials de Catalunya (EIC) es va encarregar de donar la benvinguda als assistents i Concha Zorrilla, membre de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia circular va presentar la jornada que va comptar amb les intervencions dels experts: Leonardo Bejarano Manjón, cap de l'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya; Marcos Gonzalez-Alvarez, Deputy Head of Unit at European Commission DG Clima; Laura Ribó de Zuloaga, responsable de canvi climàtic d'ENERGIA LOCAL, en representació de FOMENT i Ismael Romeo CEO de Sendeco2.

Maria Salamero va agrair a l'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat, la Fundació Fòrum Ambiental i les comissions de Canvi Climàtic i Economia Circular, Energia i Indústria Química de l’EIC la seva col·laboració per organitzar aquestes sessions i va destacar que “l’objectiu és posar en el centre el debat tècnic i també posar sobre la taula tant el marc regulador com l’impacte al mercat, impacte econòmic i la competitivitat industrial, així com aspectes tecnològics relacionats”.

Concha Zorrilla, va fer un repàs de què ha succeït amb les emissions fins ara i va afirmar que el que passi a partir d’avui serà més determinant i que  “la necessitat de descarbonitzar l'economia passa per 3 eixos. El primer és no produir CO₂, el segon com captar el CO₂ emès  i el darrer és què fer amb el CO₂ captat".

Sobre la captació de CO₂, i des del vessant de l'administració pública, el cap de l'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, Leonardo Bejarano va explicar que estan “treballant en quatre plantes pilots de captura de CO₂ a les indústries petroquímica, ciment, siderúrgia i residus, per veure com funcionen els sistemes de captació”.

La intervenció de Marcos Gonzalez-Alvarez, Deputy Head of Unit at European Commission DG Clima, va situar als assistents sobre el marc regulador i l’evolució de preus per Tn en el mercat de les emissions i en com es reparteixen els drets d’emissions de CO₂ “57% de drets es reparteix  en subhastes i un 43%, com màxim, són els drets gratuïts" va indicar.

Els experts van coincidir que hi ha diversos mercats i preus i, per tant, “la desitjada globalitat del mercat d’emissions de C02 no existeix encara, malauradament, hi ha el mercat europeu que és el principal, però hi ha altres mercats amb preus molt diferents, però les unitats no cobreixen el mateix, cal fer un esforç per uniformar aquests mercats” va advertir el CEO de Sendeco2, Ismael Romeo.

Laura Ribó, responsable de canvi climàtic d'Energia Local, va apuntar que “la descarbonització de la indústria europea necessita una modernització de processos i de maquinàries, i per això són necessaris els fons públics perquè, ara mateix, el crèdit no és accessible per la majoria d’empreses a Catalunya, on el 90% són pimes i autònoms” i va posar de manifest que “si es vol reduir les emissions, és necessari que les inversions arribin a les empreses per no deslocalitzar la indústria europea”.

Per tancar la sessió, Lluís Pinós, president de la comissió d'Energia de l’EIC va concloure que "el sentiment general és que els drets d’emissions ens han de portar a aconseguir reduir les emissions i complir els objectius del Green Deal 2030 i la neutralitat d'emissions el 2050".

Les pròximes sessions del cicle seran:

Per a més informació clica a la fitxa de la jornada

 

 

Compartir